Spring naar inhoud


Vegetarische bruiloft

Beste Beatrijs,

Mijn verloofde en ik gaan over een paar maanden trouwen. Wij zijn allebei al heel lang vegetariër. Ik vind het niet meer dan logisch om een vegetarisch bruiloftsmaal te serveren. Bovendien lijkt het een goed moment om te laten zien dat een vegetarische maaltijd heel lekker en feestelijk kan zijn. Mijn moeder, wel vleeseter, vindt dat ongastvrij. Volgens haar horen vlees- en visopties er standaard bij, ongeacht de overtuigingen van het bruidspaar. Wij betalen zelf het diner en mij lijkt dat mijn moeder hier geen stem in heeft. Mijn vriend heeft bij wijze van compromis voorgesteld om toch vlees als optie aan te bieden met daarbij een aantekening dat de voorkeur van het bruidspaar om idealistische redenen uitgaat naar de vegetarische optie. Hoe denkt u hierover?

Vegetarische bruiloft

Beste Vegetarische bruiloft,

De beste oplossing is om een vegetarische maaltijd te serveren zonder opties voor vlees of vis. Uw moeder heeft ongelijk dat dit ongastvrij zou zijn tegenover de genodigden. Er zijn heerlijke vegetarische feestmaaltijden te bereiden die ook doorgewinterde carnivoren kunnen waarderen en waarbij niemand zich tekort gedaan hoeft te voelen.

Het voorstel van uw aanstaande is een laf vlees-noch-vis compromis. Hij wil vlees aanbieden met een voorbehoud erbij, namelijk dat u als bruidspaar liever wil dat gasten dit niet kiezen. Wat hij met de ene hand aanbiedt, pakt hij met de andere hand weer af. Dat kan niet. Het is niet de functie van een bruiloftsmaal om gasten in verleiding of in gewetensnood te brengen en het is ook niet de bedoeling dat gasten naar elkaars bordje loeren en elkaar vervolgens ideologisch de maat gaan nemen. Daar is eten niet belangrijk genoeg voor. U betaalt het diner, dus u laat iets op tafel zetten wat past bij uw levensbeschouwing. Of het voedsel nu vegetarisch, halal of kosher is doet niet terzake in het licht van de feestelijkheden van die dag.

Artikelen in Bruiloft, Eten en drinken.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kitty schrijft

  Anderszijds: wanneer er een bruiloft met etentje is, georganiseerd door mensen die wel vleeseten, wordt er meestal wel rekening gehouden met niet-vleeseters. In die gedachte lijkt mij juist de optie dat mensen mogen melden als ze wel vlees willen, een hele goede.

  Nog beter: laat die catering dan aan een vegetarisch restaurant over. Of een vegetarisch-vriendelijk restaurant die alleen biologisch vlees serveren…

  Ikzelf ben overigens vegetariër….

  Mijn schoonzus en zwager die vegetariër zijn, organiseren jaarlijks een feestje voor vrienden en familie. Zij serveren nooit vlees of vis en er is niemand die daarover klaagt; ook de wel-vleeseters niet: die eten gezellig mee, want daar gaat het toch om: gezelligheid.

 2. Louisa schrijft

  Een goed en passend advies van Beatrijs.
  Mijn broer en zijn gezin ( allemaal vegetariërs) geven vaak een keer per een jaar een groot feest ( +- 45 mensen ) om alle verjaardagen in één keer te vieren.
  Dit is met alles er op en eraan dus ook eten maar zonder vlees of vis en we maken er echt wel eens grapjes over dat we trek hebben in b.v. een frikandel maar we respekteren wel hun levensstijl!!!!
  En we zorgen ervoor dat wanneer ze bij ons komen eten dat ze ook een lekkere maaltijd krijgen ZONDER vlees/vis.
  Niet moeilijk over doen en gewoon géén vlees/vis op tafel zetten het is jullie feest en jullie kleden deze dag aan zoals het bij je past!
  Veel succes en een fijne dag gewenst.

 3. ok schrijft

  De bekende reactie “vleeseters houden toch ook rekening met vegetariërs dus waarom niet andersom?” is afkomstig van mensen die ervan uitgaan dat de vegetarische maaltijden en de niet-vegetarische maaltijden ieder samengesteld zijn uit ingrediënten uit disjuncte verzamelingen. Dit is onwaar.

  “Rekening houden met” is hier dus niet aan de orde. Vleeseters zullen trouwens ook nooit “rekening houden” met mensen die graag kattenvlees of gefrituurde sprinkhaan eten tijdens een bruiloft.

  Rekening houden met iemand die iets beslist NIET wenst te eten kan wel. Verder kun je rekening houden met diabetici of mensen die allergisch zijn voor gluten. Rekening houden met mensen die kosher willen eten kan ook nog. Halal? Ook geen probleem. Lekker makkelijk als het toch vegetarisch is. M.u.v. de allergieën en medische problematiek rondom voeding, is vegetarisch eten wel zo makkelijk. Moet je natuurlijk wel een goede kok hebben!

  Vleeseters die uitsluitend vlees eten bestaan niet en daar hoef je dus ook geen rekening mee te houden.Sommige HTML is toegestaan