Spring naar inhoud


Paparazzi op bruiloft

Beste Beatrijs,

Steeds vaker plaatsen mensen die bijvoorbeeld op een bruiloft zijn geweest foto’s die ze met een mobieltje hebben gemaakt na afloop van (of zelfs tijdens!) de feestelijke dag op sociale netwerksites zoals Facebook en Hyves. Het idee is dat hun vrienden (die soms ook vrienden van het bruidspaar zijn, maar soms ook niet) deze kunnen bewonderen. Op het moment dat het bruidspaar hun eigen foto’s (veelal gemaakt door een daarvoor ingehuurde professionele fotograaf) kan en wil tonen zwerven er dus al allerlei instant-amateurfoto’s rond, die te zien zijn voor mensen die het bruidspaar niet kent, of van wie het bruidspaar niet wil dat ze de foto’s zien. Mijn vriend en ik gaan over een poosje trouwen en willen niet dat foto’s van onze bruiloft op Facebookpagina’s van anderen verschijnen. Hoe kunnen wij dit soort – vaak helemaal niet kwaad bedoeld – paparazzigedrag van bruiloftsgasten op een nette manier voorkomen?

Paparazzi op bruiloft

Beste Paparazzi op bruiloft,

Facebook is per definitie een privacyschendend medium. Mensen maken de hele dag door foto’s of filmpjes met hun telefoontje, zowel in openbare als in privé-omstandigheden, en plaatsen die beelden vervolgens op hun Facebook-pagina, op Hyves of op Youtube. Daar valt niets tegen te doen. Het is nu eenmaal een tijd van burgerjournalistiek. In uw geval denk ik niet dat het zo vreselijk veel kwaad kan. U maakt gewag van mensen van wie u als bruidspaar ‘niet wil dat ze de foto’s zien’. Wie hebt u op het oog? Vijanden? Ex-geliefdes? Andere niet-uitgenodigden? Onbekenden? Die laatste categorie zal überhaupt niet geïnteresseerd zijn. Of stoort u zich aan het amateurgehalte van de snapshots, waardoor u of uw gasten er wellicht onflatteus op staan?

Wat uw beweegredenen ook zijn, als u paparazzi-foto’s van uw bruiloft wil tegengaan, zou u de gasten zwart op wit (een aparte mededeling bij de uitnodiging) vriendelijk doch dringend kunnen verzoeken om gedurende de plechtigheid en verdere festiviteiten geen foto’s te maken en ze al helemaal op internet te zetten, omdat u de afdeling ‘beeld’ liever onder eigen beheer houdt. En dan maar afwachten of men zich houdt aan uw verzoek. Ik heb er een hard hoofd in.

Artikelen in Bruiloft.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Yvonne schrijft

  Beste Paparazzi op bruiloft,
  Om een iets andere reden hebben mijn man en ik op de uitnodiging het verzoek gezet alle fototoestellen thuis te laten. Er was uiteindelijk één gast die dit verzoek niet had gezien en zij heeft nog tijdens de dag de gemaakte foto’s gewist. Iedereen heeft het verzoek dus gerespecteerd en er zijn van onze trouwdag alleen officiële foto’s in omloop.
  Veel succes met de voorbereidingen en een stralende dag toegewenst!

 2. Sophia schrijft

  Hoi Paparazzi op bruiloft,
  Handig te omzeilen met een goedkope camera aan te bieden in een tasje voor je daggasten, te koop bij de Action-blokker etc.. Deze camera´s neem je dan weer in aan het eind van je dag en laat je ontwikkelen, er kunnen best hele leuke grappige foto´s tussen zitten. Zo hebben je gasten toch hun persoonlijke stempel ge´flitst´ en heb je er als bruidspaar mooie foto´s bij. Je hebt zo alles zelf in de hand. Wij hebben het zo gedaan en het was een hit!

 3. Evgeny schrijft

  Beste Paparazzi op bruiloft,
  Er is niets aan te doen met die burgerjournalistiek.
  Misschien kunnen jullie je bruiloftsgasten dringend verzoeken om hun amateurbeelden te laten zien, voordat ze op internet te zetten.
  Veel succes!

 4. Rob schrijft

  Dus als ik het goed begrijp nodigt u mensen uit om een deel te nemen aan een belangrijke dag in uw leven, op de voorwaarde dat ze die deelname absoluut niet met anderen delen, of zelfs maar registeren voor hun eigen herinneringen? Of slechts gebruik maken van geregisseerde opnames?

  Dat is natuurlijk uw goed recht, maar weinig modern.

 5. Willemien schrijft

  Je kunt ook een privépagina aanmaken en alle gasten met een Facebookaccount daarvoor aanmelden. Je kunt dan kaartjes neerzetten, dat gasten dáár hun foto’s kunnen plaatsen. Hartstikke leuk voor de volgende dag, en niemand anders dan genodigden die de foto’s kunnen zien.Sommige HTML is toegestaan