Spring naar inhoud


Oksels scheren

Beste Beatrijs,

Ieder voorjaar in mei scheer ik mijn oksels, omdat een goeie vriendin altijd dermate botte grappen maakt over mijn okselhaar dat ik denk: vooruit maar weer. Ik ben bijna 40 jaar. 
Dit jaar had ik er gewoon geen zin in. Vanwege het mooie weer draag ik wel gewoon hemdjes met spaghettibandjes. Mijn stiefkinderen (twintigers) lachen mij ronduit uit. Maar ik maak dan een grap over de ‘klimaatneutrale oksel’ en leg het naast me neer. Laatst zag ik de moeder van een vriendinnetje van mijn dochter echt schrikken bij de aanblik van mijn behaarde oksels. Toen heb ik de scheerdoos maar weer ter hand genomen. Maar eigenlijk doe ik het liever niet. Mét okselhaar vind ik het minder zweterig en het ruikt dan ook minder snel.
Wat zegt de etiquette? Is het leeftijdsgebonden? Mijn moeder (64) scheert haar oksels ook niet, die ‘knipt het een beetje bij’. Kun je vanaf een bepaalde leeftijd stoppen met scheren? Mijn man vindt het overigens prima als ik het niet afscheer.

Ongeschoren

Beste Ongeschoren,

Oksels scheren voor dames heeft niets met leeftijd te maken. Het is spijtig voor u, maar in deze tijd past zichtbaar okselhaar niet in een verzorgd uiterlijk, of een vrouw 18 of 78 jaar is. Ik kan er ook niets aan doen – zo ligt de esthetische conventie nu eenmaal: zie de terugkerende reactie van mensen in uw omgeving. Of dit nu rationeel is of niet, men neemt aanstoot aan deze vorm van haargroei. Ik kan me overigens niets voorstellen bij de praktijk van uw moeder: ‘een beetje bijknippen’. Hoe doet ze dat in hemelsnaam? Met één hand een schaar met een scherpe punt bedienen onder haar oksel? Daar kun je toch niets noemenswaards mee verwijderen? Die methode lijkt me in ieder geval veel ingewikkelder dan een paar halen met een wegwerpscheermesje. Oksels scheren is een taakje van niks dat in twee minuten gepiept is. En het hoeft niet vaker dan eens in de twee of drie weken. De hele winter lang kunt u alles weelderig laten uitgroeien. Als u principiële bezwaren hebt tegen die luttele zomerse scheerbeurten, is er een heel eenvoudige oplossing: draag T-shirts en bloesjes met korte mouwtjes. Aldus bezorgt u niemand visuele overlast en bovendien zult u zich minder zweterig voelen dan in mouwloze kleding.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


12 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kitty schrijft

  Het is toch te gek voor woorden dat we ons door de rest van de maatschappij laten voorkauwen hoe we onze oksels behoren te tonen!

  Mevrouw, laat u lekker uw okselharen zoals u ze wilt hebben en als iemand er opmerkingen over maakt: gewoon schouders ophalen en simpelweg negeren. De eerste de beste die u uit durft te lachen, deugt in mijn ogen niet.

  Durf uzelf te zijn! Dat is een groot goed.

  Met vriendelijke groet,
  Kitty (die geen slaaf is van haar ladyshave en ook niet altijd met kale oksels door het leven gaat).

 2. fleur schrijft

  Eens in de twee/drie weken? Hahaa, als ik geen stoppeltjes wil zien, moet het toch echt wel elke dag :-)

 3. Harig & Happy schrijft

  Gedeeltelijk kan ik (42) mij vinden in het advies van Beatrijs. Want slechts wanneer representativiteit vereist is (maar dan kunnen al te blote hemdjes immers al niet). En dan alleen voor zover okselhaar onzichtbaar moet zijn. En niet dat het per definitie verwijderd moet. Bijknippen kan voldoende zijn (trimmen met ladyshave kan ook), zodanig dat niets te zien is zolang de armen naar beneden zijn.
  Voor het overige geldt: voel je vrij moeders van vriendinnetjes te shockeren! Het is toch heerlijk dat dat kan op je veertigste! Waarvoor heeft de feministische golf immers anders gediend?

 4. Suzanne schrijft

  Het is mooi weer, ik kijk eens om mij heen.
  Ik laat de onsmakelijke bierbuiken en bilspleten van mannen met mouwloze hemdjes en afgezakte broeken even buiten beschouwing.
  Ik zie een hoop blote borsten die ik niet zo nodig hoef te zien, blote buiken (want anders is die navelpiercing voor niks), stringetjes boven de lage broek uit. Mensen (ook slanke) die uit hun kleding puilen omdat ze niet op het idee komen dat het beter staat als ze een maatje groter kopen zodat het wél past.
  Dames die voortstrompelen op schoenen waar ze helemaal niet op kunnen lopen, maar o wat zijn we modieus. Bij geen van deze mensen is de oksel zichtbaar, om de een of andere reden hebben ze geen van allen hun handen in de lucht.

  Ik denk dat een beetje haar onder de oksels niet zo erg is. Vogelnestje tot aan de elleboog is niet nodig, maar als er wat korte haartjes zichtbaar zijn… pff… lekker belangrijk.

  Wat ik vaak zeg: ik ben ouder dan 12, dus er groeit haar!

  @ fleur: hoe vaker je het scheert, hoe harder het gaat groeien.

 5. Dicky schrijft

  Wel, Ik loop er zelf ook wel graag goed verzorgd bij, dat wel en vooral in de zomer haal ik mijn okselharen wel weg.
  Dat is geen punt. Waar ik wel mee zit is dat ik last heb van snor- en baardgroei.
  Ik heb al een paar keer geharst en een paar keer naar de schoonheidsspecialist geweest. Nu doe ik het met scheermesjes. Dat harsen is ook niet alles en de schoonheidsspecialist is duur.
  Wat Fleur zegt, hoe vaker je je scheert hoe sneller de groei is.
  Als het al iets te lang is, wagen collega’s er op aan om me aan te spreken of zomaar een scheermesje te pakken om ongevraagd mijn kin en bovenlip bij te werken. Irritanter kan het niet.

 6. Kaal schrijft

  Als grote meid van veertig bepaal je natuurlijk zelf of je je oksels wel of niet scheert. Ga je tegen de grote stroom in, dan krijg je altijd reacties. Het zij zo. Zelf ben ik lekker glad omdat ik dat echt mooier vind. Wat ik niet snap is dat het volgens de inzendster mét okselhaar minder zweterig en geurig zou zijn. Ik ervaar dat juist andersom en hoor dat ook van anderen.

 7. Tina schrijft

  Haar groeit niet sneller naarmate men het vaker scheert, dat is echt een fabeltje. Anders zouden mannen zich na jarenlang dagelijks scheren op een geven moment elk uur moeten scheren. De snelheid waarmee haar groeit is genetisch bepaald, net als bv. de kleur van het haar. Je kunt je haar jarenlang groen verven, maar wanneer je stopt met verven krijg je gewoon uitgroei in je natuurlijke, genetisch bepaalde kleur en niet ineens in het groen. Fenotype heeft geen uitwerking op het genotype.

  (Zichtbaar) okselhaar is tegenwoordig gewoon niet meer maatschappelijk geaccepteerd en wordt gezien als onverzorgd. Ik vind het zelf in ieder geval niet fris om naar te moeten kijken in een zwembad of gewoon buiten. Daarnaast is het ook absoluut niet hygiënischer; in het haar blijven zweet en geuren hangen.

 8. Suzanne schrijft

  Dat heb ik nou nooit, dat ik ernaar moet kijken. Ik ben sowieso niet zo geïnteresseerd in andermans oksel.

 9. olga schrijft

  Waarom hoeven mannen hun oksels (en benen) eigenlijk niet te scheren?

 10. Vincent schrijft

  Het is aanstellerij, net als alle mode aanstellerij is. Het leven moet opgevuld worden. Leven en laten leven a.u.b.

 11. Anne schrijft

  Hahahahah Suzanne…..geweldig! Goeie reactie!! Ik erger mij ook aan te kleine kleding voor slanke, halfslanke, volslanke en dikke mensen, wansmaak, regenbogen boven ogen, decolletetjes waarin je pennen kunt bewaren, bierbuiken etc.

  dat neemt niet weg dat ik ook idd in de zomer de boel bijhoudt.
  ook al draag ik vaak GEEN hemdjes (want vrijetijdskleding en ik ben een etiquettemens)…

 12. belle schrijft

  Mensen moeten dragen wat ze zelf willen ,en scheren wat en waar men wil.
  Je uiterlijk , de een hecht daar teveel waarde aan en is er veel mee bezig , de ander niet.
  Bij vrij veel mensen ontstaat juist door scheren huidirritaties die soms zelfs behandeld moeten worden.
  Biologisch gezien , die haren zitten er niet voor niets , net als hoofdhaar , en masse wegscheren hiervan en huidkanker neemt toe op het hoofd.
  Dus het moet vooral een keuze zijn en niet opgelegd door dames die overdreven reageren op andermans haar.
  Modeverschijnselen komen en gaan vindt men het niet leuk kijk dan niet, er zijn ergere dingen in de wereld die not done zijn.Sommige HTML is toegestaan