Spring naar inhoud


Verplicht oksels scheren

Beste Beatrijs,

Als welzijnswerker voer ik ondersteunende gesprekken op kantoor of bij mensen thuis. Ik heb geen kledingvoorschriften en draag meestal een bloes of T-shirt met korte mouw, een lange broek of rok tot over de knie. Als ik met warm weer een mouwloos hemdje draag, zorg ik dat mijn bh-bandje niet te zien is en dat ik geen inkijk heb. Ik scheer mijn okselhaar niet, omdat dit niet prettig aanvoelt en uit gemak. Wel knip ik het flink bij zodat er geen zweetgeur ontstaat en gebruik ik deodorant. Onlangs werd ik aangesproken door mijn leidinggevende op mijn okselhaar. Ze vond het iets van de jaren zeventig en niet meer passen in deze tijd. Ze vroeg mij voortaan mijn oksels te scheren. Ze wilde niet vertellen namens wie zij sprak, alleen dat het een klacht van het personeel betrof, niet van cliënten. Ik voelde me onder druk gezet en heb gezegd dat ik erover na zou denken. Kan de werkgever dit van mij eisen?

Verplicht scheren

Beste Verplicht scheren,

De maatschappelijke tolerantie voor zichtbaar okselhaar (althans van vrouwen) is zo ongeveer nul.

Werkgevers zijn gerechtigd om kledingvoorschriften te geven en eisen te stellen over lichaamsverzorging. Een en ander hangt samen met opvattingen over een representatief voorkomen. Het scheren van lichaamshaar bevindt zich in een schemerzone. Enerzijds wordt dit als vergaand intiem beschouwd (iets wat mensen zelf moeten weten of ze het wel of niet doen), anderzijds wordt okselhaar veel sterker veroordeeld dan pakweg in de jaren zeventig. De maatschappelijke tolerantie voor zichtbaar okselhaar (althans van vrouwen) is zo ongeveer nul.

Ik raad u aan om u aan te passen aan deze opvatting, anders zal men erover blijven doorzaniken op uw werk, en ik betwijfel of u hier een principieel, ideologisch punt van wil maken, zo van: ik heb recht op mijn eigen okselhaar! Hiervoor hoeft u geen scheermessen of ladyshaves ter hand te nemen. Het enige wat u te doen staat is om altijd bloesjes, T-shirts, dan wel jurken met mouwen aan te trekken. Met een mouwtje van een paar centimeter is het okselhaar al niet meer zichtbaar. Wanneer u nooit mouwloze outfits (blote jurken, hemdjes, spaghettibandjes) draagt, hoeft u uw okselhaar niet in te tomen en hebt u toch geen last van zeurende chefs of collega’s.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Als vuistregel zou ik hanteren: toon op werk geen ander haar dan wat er boven de nek zit.

    Dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen (die in de zomer niet wegkomen met een korte broek, terwijl vrouwen wel een rok kunnen dragen). Oksels zou ik sowieso niet tonen, geschoren of ongeschoren. Op werk is het gepaster om een korte mouw te hebben.
    Het zal best lastig geweest zijn voor de leidinggevende om hier iets over te zeggen, omdat het inderdaad een “intiem” gebied betreft. Zij heeft alleen de fout gemaakt om u te vragen het gebied te scheren, in plaats van u te vragen het gebied te bedekken. Dat was niet zo netjes.Sommige HTML is toegestaan