Spring naar inhoud


Verplicht liefdadig

Beste Beatrijs,

Wij zijn uitgenodigd voor een 50-jarig huwelijksfeest. Onderaan de uitnodiging staat: ‘Als cadeau willen wij graag een envelop met een bijdrage voor …’ (een of ander goed doel). Zoiets gebeurt de laatste jaren wel vaker. Maar bij mij gaan de nekharen overeind staan. Zo’n verzoek maakt op mij de indruk van ‘kijk ons eens liefdadig zijn’. Ik bepaal liever zelf aan wie ik iets doneer. Soms staat er een rekeningnummer van de betreffende instelling bij en kun je rechtstreeks storten en dus ook zelf beslissen of je dat wel of niet doet. In dit geval moeten we de bijdrage aan het jubilerende paar overhandigen. Ik voel hier helemaal niets voor. Kunnen we toch met een gewoon cadeau komen?

Verplicht liefdadig

Beste Verplicht liefdadig,

Ze willen geen cadeaus! Geef ze dan ook niet!

Een echtpaar dat zijn 50-jarig huwelijksfeest viert zal 75-plus zijn. Op die leeftijd hebben veel mensen echt geen behoefte meer aan cadeaus. U hebt gelijk dat de aansporing om in plaats van cadeaus geld te geven voor een goed doel minder dwingend geformuleerd had moeten worden. Genodigden moeten de vrijheid hebben om wel of niet in te gaan op de goede-doelen-suggestie. Maar die vrijheid hebt u nog steeds. Als u geen zin hebt om geld te geven aan een goed doel, dan doet u het gewoon niet. Ik raad u af om toch met een cadeau voor het bruidspaar aan te komen. Ze willen geen cadeaus! Geef ze dan ook niet! Geen bloemen, geen bonbons, geen geurkaarsen, helemaal niets.

U gaat met lege handen naar de viering. Dat is helemaal niet erg. Uw komst ís voor het echtpaar al een cadeau – ze zijn alleen vergeten dit beleefde zinnetje op de uitnodiging te vermelden. De goede-doelen-suggestie is niet bedoeld als toegangsprijs voor het feest. Ze zullen u niet wegsturen als u geen envelop met een bankbiljet overhandigt.

Artikelen in Cadeaus, Huwelijksjubileum.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan