Spring naar inhoud


Als iemand geen cadeaus wil

Beste Beatrijs,

Laatst was ik op een afscheidsetentje van een vriend die de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Het was een zeer geslaagde avond. Op de uitnodiging stond dat cadeautjes niet gewenst waren, dus ik had niets meegebracht. Wat ik verwarrend vond was dat er toch twee mensen waren die een cadeau aanboden. Worden gasten nu wel of niet geacht de richtlijn te volgen? Wat is de etiquette hiervoor?

Wat betekent ‘geen cadeaus’?

Beste Wat betekent ‘geen cadeaus’,

Als er op de uitnodiging vermeld staat dat er geen cadeaus zijn gewenst of een zinsnede in de trant van ‘uw aanwezigheid is het grootste geschenk’, dan willen degenen die het feest geven geen cadeaus ontvangen. Ze hebben alles al of ze zijn te oud of ze hebben er geen ruimte voor – hun motieven doen er niet toe, ze willen gewoon geen cadeaus! Genodigden doen er bijgevolg goed aan het verzoek in te willigen en geen cadeaus mee te brengen. Ook geen bloemen of bonnen en zeker geen geld. De gasten die de wens van de feestjesgever naast zich neerleggen en alsnog met een cadeau komen aanzetten gedragen zich onnadenkend als een automaat. De etiquette vereist vervolgens dat de ongewenste cadeaus onder dankzegging worden aanvaard (zo hoort het nu eenmaal met cadeaus), maar de ontvangers zijn er echt niet blij mee. Ook al niet, omdat sommige andere gasten dan vrezen een faux pas begaan te hebben en denken dat ze toch iets hadden moeten geven. Nee dus! Als er staat ‘geen cadeaus’ betekent dat: ‘geen cadeaus’.

Artikelen in Cadeaus.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Peer Doevendans schrijft

    Wij, ik en mijn vrouw, staan na jaren volhouden inmiddels bekend als mensen die geen cadeaus willen. We hebben alles al en onze smaak is heel persoonlijk (van wie niet). Wat moet je met al die troep!

    Ja, we krijgen heel soms nog wat, vooral van mensen die ons nog niet zo goed kennen. Die zien de mededeling “heus, we hoeven écht geen cadeaus” als een beleefdheid onzerzijds. Ach, dozen bonbons en bossen bloemen zijn altijd welkom. Daar blijf je niet mee zitten. We drinken zelf geen wijn, maar de obligate flessen gaan bij de voorraad voor gasten die wél wijn drinken: “kies zélf maar een lekkere fles uit, wij hebben er geen verstand van.” Dat wordt zeer gewaardeerd: “mogen we écht deze dure fles zus-en-me-zo openmaken?” “Ja hoor, en als je ‘m niet opdrinkt, vriezen we de rest wel in!”

    Daar staat tegenover dat we ook vrijwel nooit cadeaus géven! Geloof me, niemand neemt het persoonlijk als we zonder cadeau aan komen zetten. Veel mensen hebben het niet eens in de gaten. Ze zijn vooral blij dat je er bent! En zo denken wij ook over ónze gasten.

    Oké, we maken heel soms een uitzondering. Een stripboek getekend door een oude schoolvriend voor een andere oude schoolvriend, een fles Basilius-bier (huh, bestaat dat?) aan de dirigent van het Basilius College – het zijn 100% originele gebbetjes. Dan mag het van mij zelfs best wat kosten. Want begrijp me goed: het gaat niet om het geld.

    In eerste instantie vonden de conformisten onder ons het niet kunnen, maar vrijwel iedereen begrijpt het inmiddels heel goed, doet er zelf aan mee of zou het willen durven. Het is dan ook een zegen! Je zit nooit meer met rommel en het bedenken van een cadeau voor een ander is ook verleden tijd. Niet iedereen wil er aan en dat respecteren we. Dan nemen we het cadeau dankbaar in ontvangst (en flikkeren het achter de rhodondendrons ;-)



Sommige HTML is toegestaan