Spring naar inhoud


Geen cadeaus maar herinneringen

Beste Beatrijs,

Over een tijdje hoop ik mijn zeventigste verjaardag te vieren met een feestje voor familie en vrienden. Ik zit in mijn maag met de eventuele cadeaus. Ik ben tevreden met wat ik heb en heb er moeite mee geld te vragen voor dingen die ik eigenlijk zelf ook wel kan kopen. Als ik niets over cadeaus vermeld op de uitnodiging, vrees ik dat mijn echtgenoot plat gebeld wordt over cadeautips en ik weet zeker: die heeft hij niet. Ik zou geld kunnen vragen voor een goed doel, maar mijn gasten maken natuurlijk zelf wel uit welke charitatieve instellingen zij willen ondersteunen. Het gaat mij vooral om de aanwezigheid van allen met wie ik een speciale band heb. Wat mij betreft behoren bij deze verjaardag geen cadeaus, maar herinneringen. Ik zou aan elk van mijn gasten willen vragen om in een oneliner een moment uit ons gezamenlijk verleden weer tot leven te roepen. Kan ik dat van hen vragen of stoot ik daarmee mensen voor het hoofd die erop staan een cadeau te geven?

Een immateriële wens

Beste Een immateriële wens,

Het is heel goed mogelijk om géén cadeaus te vragen voor uw verjaardag en in plaats daarvan een persoonlijke herinnering van elke gast. Maar het vereist enige voorbereiding. Het handigste is om de organisatie hiervan niet zelf op u te nemen, maar aan een ander te delegeren, liefst iemand die handig is met de computer: een van uw kinderen bijvoorbeeld of uw man of een zus, een broer of een goede vriendin. Aan die persoon, eigenlijk een soort ceremoniemeester, vraagt u of hij/zij iedereen wil uitnodigen namens u. In de uitnodiging staat dan behalve plaats en tijd van het feest duidelijk de informatie vermeld dat er geen cadeaus nodig zijn en ook geen geld, omdat de jarige een leeftijd heeft bereikt dat ze alles heeft wat haar hartje begeert. Maar dat ze wel heel blij zou zijn met een korte herinnering of een foto met een onderschrift.

Iedereen wordt uitgenodigd om een foto op te sturen of in kort bestek een voorval van vroeger op te schrijven over iets wat de jarige en de betreffende persoon samen hebben meegemaakt. De ceremoniemeester verzamelt alle anekdotes en foto’s die worden ingestuurd en maakt er een boekje van dat feestelijk wordt aangeboden aan u tijdens het feestje. Zo’n herinneringsboekje is een uniek en persoonlijk cadeau, heel geschikt voor een 70-jaar-mijlpaal. Maar het kost allemaal enige tijd, dus begin ruim van tevoren met de organisatie. Als u het op die manier aanpakt, zult u zeker de materiële cadeaus buiten de deur houden, want met het te boek stellen van een persoonlijke herinnering wordt al voldoende inzet van de gasten gevraagd.

Artikelen in Cadeaus, Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan