Spring naar inhoud


Geen cadeaus willen

Beste Beatrijs,

Laatst werd ik (man) 65 jaar en gaf een behoorlijk uitgebreid feest voor familie, vrienden en bekenden. Ik heb vooraf laten weten dat ik in uitstekende materiële omstandigheden verkeer en alles bezit wat ik hebben wil. Op de uitnodiging vermeldde ik mijn wens expliciet: ‘Neem één bloem naar eigen keuze mee en beslist geen cadeaus!’ Op het feest maakte ik van al die bloemen diverse mooie boeketten.

Nu kwamen zeker twintig van de zestig gasten toch met een cadeau. Via anderen vernam ik later dat sommige niet-cadeaugevers zich hier ongemakkelijk bij voelden. Zelfs kreeg ik na mijn verjaardag alsnog van iemand een cadeau toegestuurd, naar ik veronderstel om die gêne af te kopen. Ik vind het vervelend dat mensen mijn wens niet respecteerden en mij cadeaus in de maag splitsten waar ik geen prijs op stel. Hoe kan ik nóg duidelijker zijn?

Ongewenste cadeaus

Beste Ongewenste cadeaus,

De conventie dat mensen een cadeau meenemen bij een verjaardagsfeestje of jubileum is heel sterk, zeker als het een kroonjaar betreft. Die conventie is zo oppermachtig dat die haast niet valt te doorbreken. Dat u met uw verzoek om cadeaus achterwege te laten succes hebt gehad bij twee derde van de aanwezigen is welbeschouwd een heel aardige score. Twee van de drie gasten hebben wel degelijk uw wens gerespecteerd. U vraagt wat u nog meer had kunnen doen om hardnekkige cadeaugevers van hun daad af te houden. Behalve de toegang weigeren aan mensen die met een cadeau komen aanzetten (en dat gaat natuurlijk te ver), zou ik het niet weten. Uw dienstmededeling was duidelijk genoeg. Voor feestjesgevers die geen stapel overbodigheden willen ontvangen is een groter gemeenschappelijk cadeau, waaraan gasten desgewenst kunnen bijdragen, een vaak gehanteerde oplossing, maar waarschijnlijk stelde u daar ook geen prijs op. De gasten aanmoedigen tot een schenking aan goede doelen in plaats van een cadeau is een andere mogelijke ontsnappingsroute, maar deze optie heeft weer haar eigen nadelen: niet alle genodigden vinden dat leuk.

Houd bij een volgende gelegenheid vast aan uw duidelijke ‘Geen cadeaus!’-consigne en voeg er ‘Bij voorbaat dank voor de medewerking’ aan toe. Zeg vriendelijk tegen iedereen die alsnog met een cadeau onder z’n arm binnenkomt: ‘Ach, dat had je niet hoeven doen’. Bedank er voor, maar pak het niet uit (geen tijd voor op zo’n drukke receptie). Breng de dag daarna de hele zooi naar de kringloopwinkel en leg u erbij neer dat u in uw eentje niet mans genoeg bent om een gewortelde maatschappelijke conventie te keren.

Artikelen in Cadeaus.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan