Spring naar inhoud


Tegen de rijrichting fietsen

Beste Beatrijs,

Ik heb geen auto en ik verplaats me altijd per fiets. Ik heb steeds vaker last van fietsers die tegen de stroom in fietsen. Ze nemen de kortste weg op de rotonde! Ik wil niet uit mijn slof schieten, want dat zal ook niet helpen. Hoe kan ik hen op een aardige manier naar hun eigen fietsstrook sturen?

Spookfietsers

Beste Spookfietsers,

Bij mijn schoonvader in de straat (een doorgaande rijweg met tamelijk druk verkeer) waren aan de overkant drie parkeerplaatsen uitgespaard in de stoep. Het was voor hem de enige plaats waar hij zijn auto kwijt kon (buren hadden privé-parkeerplaatsen) en er parkeerden natuurlijk ook bezoekers en onbekenden. Irritant was dat onbekenden heel vaak slordig parkeerden, zodat hun auto twee plaatsen in beslag nam. Het overkwam hem regelmatig dat hij bij thuiskomst zijn auto niet kwijt kon, omdat er twee auto’s op de plek van drie stonden. Dit slordige parkeergedrag was mijn schoonvader zodanig een doorn in het oog dat hij elke keer wanneer hij vanuit het raam iemand dat zag doen, naar buiten snelde en de onverlaat begon te onderrichten over hoe je oordeelkundig een auto moet parkeren. Meestal deden ze schaapachtig wat hij vroeg: de auto een eindje naar voren of naar achteren verplaatsen.

Maar het onderliggende probleem kon hij natuurlijk niet oplossen: elke dag weer nieuwe sufkoppen die hun auto op een egoïstische manier neerzetten. Deze situatie lijkt veel op wat u meemaakt op het fietspad en de rotonde: anonieme medeweggebruikers die uit onoplettendheid of eigenbelang geen rekening met anderen houden en een loopje nemen met de regels. Hier valt niets aan te doen. U kunt wel roepen: ‘Hé, je rijdt tegen het verkeer in!’ maar ze passeren u in een flits en houden zich oost-indisch doof. Grapjes maken helpt ook niet. Onbegonnen werk. Het enige wat u te doen staat: calculeer de kamikazefietsers in, probeer u zo min mogelijk te ergeren (zonde van uw tijd) en kijk vooral zelf heel goed uit!

Artikelen in Reizen.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Tegen verkeer in schrijft

  Wel, ik kan ook zo’n spookfietser zijn. Als ik zondag ‘smorgens naar de kerk fiets en het is niet druk bij de weg, dan heb ik geen zin om de hele rotonde rond te fietsen.
  Als het druk is doe ik het niet. Anders ga ik mooi linksom. Mocht ik R.K. zijn dan had ik gelijk wat op te biechten.

 2. Suzanne schrijft

  Als ik tegen de rijrichting in over de rotonde fiets (ik doe dat ook regelmatig), ga ik ervanuit dat iedereen voorrang op me heeft en let dus extra goed op… Waar ik me aan stoor (als automobilist) is dat fietsers zich voor de auto storten omdat ze ervanuit gaan dat ze best voorrang mogen nemen als ze tegen het verkeer infietsen…

 3. Rob schrijft

  Dit advies van Beatrijs is helemaal fout, ik vermoed dat zij weinig of nooit door de stad fietst…Natuurlijk moet je er wat van zeggen als fietsers maling hebben aan de regels en jou in gevaar brengen. …’Ze passeren in een flits’…? Onzin. Als je er één jou tegemoet ziet komen heb je ruimschoots tijd om, verbaal of met gebaren, ze op hun wangedrag te wijzen. Ze kunnen wel doen alsof ze ‘oost-indisch doof’ zijn, maar ze horen (en zien) je wel degelijk.
  Ik weiger te accepteren dat fietsers (of andere weggebruikers) hun eigen regels creëren en mij daarmee hinderen of zelfs in gevaar brengen.

 4. Jeanine van Rooij schrijft

  Ooit kroop ik onder gesloten spoorbomen door om de trein nog te halen. Ik hoorde roepen dat dat zeer gevarlijk was, maar hield mij ‘oost-indisch doof’ . De meneer die het riep ben ik nog dankaar!.
  Niet vanzelfsprekend vinden dat mensen domme dingen doen in het verkeer. Het gaat om ieders veiligheid..Sommige HTML is toegestaan