Spring naar inhoud


Alleen gesprekken over fietsen

Beste Beatrijs,

Tijdens feestjes bij familie van mijn vaders kant gaat het gesprek altijd over één onderwerp: wielrennen. De familie raakt er maar niet over uitgepraat: van de professionele wielrennerij tot hun eigen ervaringen op de fiets – nooit gaat het ergens anders over. Ik vind dit vervelend, want ik interesseer me niet voor fietsen. Ik ben bijna twintig en dit gaat al mij hele leven zo. Op verjaardagen zit ik er maar stilletjes bij, terwijl ik toch echt een goedgebekte student ben. Ik heb hier genoeg van en ik vermijd deze feestjes steeds vaker, ook omdat ik aan de andere kant van het land woon. Ik heb het gevoel dat ik mijn tijd verdoe met mensen die nauwelijks interesse tonen in mij. Toch voel ik me altijd schuldig dat ik er niet heen gegaan ben en dat ik deze tak van de familie amper nog zie. Hoe kan ik iets aan deze situatie doen?

Alleen fietsmaniakken

Beste Alleen fietsmaniakken,

Natuurlijk hoeft u niet alle familiebijeenkomsten af te lopen. U bent student, u woont aan de andere kant van het land, u hebt nog meer te doen, u moet vast op uw budget letten, dus kies de familiefeestjes met zorg. Een of twee keer per jaar is genoeg.

Blijf niet als een zoutzak op uw stoel zitten, maar begin een onderonsje met een aangetrouwde nicht.

Als u eindelijk een keer uw opwachting maakt bij oom Fred of tante Neelie, stel u dan wat actiever op. Op dat soort familiebijeenkomsten wordt toch niet van begin tot eind een centraal gesprek gevoerd? Het zal toch niet zo strikt liggen dat iedereen vastgenageld op z’n stoel in de kring zit en er slechts één gespreksonderwerp is gepermitteerd? Er zullen toch wel een paar mensen zijn (vrouwen misschien? neven en nichten van uw eigen generatie? oma desnoods?) die nog wat andere pijlen op hun conversatieboog hebben behalve wielrennen? Blijf niet als een zoutzak op uw stoel zitten, maar begin een onderonsje met een aangetrouwde nicht en vraag haar wat ze zoal doet behalve fietsen. Bied uw diensten aan in de keuken en begin een concurrerend gesprek. Bekommer u om de kleine kinderen, als die er zijn, en doe een spelletje met hen. Maak foto’s van de familieleden. Verzin iets, doe iets, maak er wat van!

Artikelen in Familie, Visite.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan