Spring naar inhoud


Saaie gesprekken op recepties

Beste Beatrijs,

Al enkele decennia gaan mijn man en ik naar borrels, feestjes, dineetjes etcetera, die op de een of andere manier zijn gelieerd aan mijn man z’n werk. En al even lang valt het mij op dat de gesprekken bij deze gelegenheden niet alleen bijzonder oppervlakkig zijn, maar dat het me ook nauwelijks lukt eens iets te vertellen over wat ik zelf de afgelopen tijd zoal heb gedacht, gedaan of meegemaakt.

Ik begin zo’n gesprek met: ‘En, hoe gaat het met jou?’ De aangesprokene is vervolgens tien minuten aan het woord, over zijn golfhandicap bijvoorbeeld. Als hij stilvalt, kijk ik hem verwachtingsvol aan, maar nooit komt dan de vraag terug: ‘En hoe gaat het nou met jou?’ Dan zeg ik maar: ‘Even een glaasje wijn halen’, of ‘Ik zie daar iemand die ik lang niet gesproken heb’ of een andere uitvlucht en trek me terug. Moet ik me de volgende twintig jaar op dezelfde wijze door het sociale circuit bewegen, of is er een manier om dit patroon te doorbreken?

Verveeld op recepties

Beste Verveeld,

Tijdens een adempauze in zo’n ongelooflijk saaie golfsport-monoloog kunt u natuurlijk best inbreken met een opmerking als: ‘Handicap? Mijn zuster haar kind heeft ook een handicap. Hij is dyslectisch en dat geeft zware problemen.’ Of: ‘De golfsport… ja dat is iets van de middenklasse. Heb je “Rabbit Runs” gelezen, van Updike? Dat is echt fantastisch, zoals hij het golfen als metafoor gebruikt.’ Of desnoods: ‘Sport, daar heb ik niets mee. Aimez-vous Brahms?’ U hoeft kortom niet te wachten op een ‘Hoe gaat het met jou?’ opening. De non-sequitur regeert in receptie-praat, en als u wil spreken, moet u erin springen en niet wachten tot u wordt uitgenodigd.

Maar als u geen zin hebt om spreektijd te bevechten en tegelijk niet geboeid wordt door wat er tegen u aan wordt geleuterd, dan hebt u misschien om te beginnen niet zo veel op die recepties te zoeken. Het zijn allemaal collega’s van elkaar, een kringetje waar u een beetje buiten staat. Wat u beschrijft is niet de manier waarop goede bekenden met elkaar omgaan. Dus ofwel u moet beter selecteren op zo’n receptie – misschien lopen er toch een of twee mensen rond van wie u het leuk vindt ze tegen te komen (en omgekeerd) en met wie u een normaal gesprek kunt voeren – een waarin praten en luisteren worden afgewisseld -, ofwel u moet uw aanwezigheid sterk reduceren tot een of twee keer per jaar en voor de rest thuis blijven met een mooi boek.

Artikelen in Festiviteiten, Zakelijke relaties.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan