Spring naar inhoud


Inwonend stelletje

Beste Beatrijs,

Onze zoon van 18 heeft sinds de zomervakantie stevig verkering met een meisje van 16 uit de andere kant van het land. Regelmatig is ze in het weekend of in een schoolvakantie bij ons. Zoals te verwachten zijn de jongelui zeer met zichzelf en elkaar bezig. Een fatsoenlijk gesprek is er niet bij, ze praat alleen met onze zoon. En een beetje hulp bij het koken of de afwas kunnen we ook wel vergeten. En dan zwijg ik nog over de viezigheid in de badkamer.

De grootouders van onze zoon begroette zij met een slap handje, onderuit gezakt in een luie stoel. Ze deed geen enkele moeite om aan het gesprek deel te nemen en zat ondertussen voortdurend aan haar vriendje te friemelen, die tot haar ongenoegen weinig aandacht aan haar besteedde. Haar tenenkrommend gebrek aan manieren begint mij flink te irriteren.

Mijn vraag is wat je mag verwachten van iemand die regelmatig te gast is in je huis? Mag je een (jeugdige) gast wijzen op zijn of haar gedrag (‘ik zou het prettig vinden als je opstaat bij het begroeten van familieleden’) of moeten we onze zoon aanspreken op het gedrag van zijn vriendinnetje? Intussen klem ik mijn kaken op elkaar en wacht het onvermijdelijke einde van deze verliefdheid af.

Tandenknarsende moeder

Beste Tandenknarsend,

Een jongen van 18 en een meisje van 16 aan de andere kant van het land – dat lijkt me niet iets wat een lang leven beschoren is. In het algemeen verlopen dit soort relaties toch weer snel. Al was het maar omdat het moeite kost steeds weer die afstand te overbruggen.

Dat neemt niet weg dat ik uw ergernis goed kan navoelen. Dit meisje heeft een slechte opvoeding genoten. Je onderhouden met de huisgenoten van je vriend, een handje meehelpen in het huishouden zijn belangrijke verplichtingen van een logé. Dat doet zij dus allemaal niet. Vervelend. Maar het heeft weinig zin voor u om dit manco in haar opvoeding bij te gaan spijkeren. Daarvoor zit er te weinig perspectief in de relatie. Wèl kunt u het stel samen aanspreken. Dus als het gaat over meehelpen, dan zegt u tegen hen: willen jullie even samen de afwas doen, de badkamer opruimen of wat dan ook. Als uw zoon aan de slag gaat, dan zal ze wel meedoen met hem. Als ze het zelfs dan laat afweten, zal hij des te spoediger op haar afknappen.

Sterkte, het gaat wel weer voorbij.

Artikelen in Liefde en relaties, Tieners.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan