Spring naar inhoud


Inwonend stelletje

Beste Beatrijs,

Mijn studerende, nog thuis wonende zoon (19 jaar) heeft voor het eerst een vriendin. Sinds een maand is het dik aan. Ze slapen regelmatig bij elkaar, nu eens bij haar thuis en dan weer hier. Ik ben een gescheiden moeder en ik vind het natuurlijk leuk voor mijn zoon dat hij een vriendin heeft, maar ik moet er wel aan wennen dat er nu regelmatig een ander persoon hier in huis zit, ook ’s avonds laat en ’s morgens vroeg. Het verstoort toch een beetje je privacy. De vriendin is nogal aanwezig: ze praat hard en veel over zichzelf, is kritisch over van alles en heeft een duidelijk ochtendhumeur. Ik heb mijn zoon gevraagd om voor zover mogelijk mij van te voren te laten weten wanneer ze mee komt naar ons huis, zodat ik me daar praktisch en mentaal op kan voorbereiden. Hij houdt zich hier ook aan.

Nu het studiejaar afgelopen is, hangt mijn nieuwe schoondochter dagen achter elkaar bij ons thuis, ook als mijn zoon weg is om te sporten. Ik vind dat vervelend, ik vind het best als ze er af en toe is maar wil niet direct een nieuwe huisgenoot. Hoe stel ik mijn grenzen zonder mijn zoon en vriendin het gevoel te geven niet welkom te zijn?

Nieuwbakken schoonmoeder

Beste Nieuwbakken,

U bent geen schoonmoeder. Hopelijk nog lange niet. U bent voorlopig slechts moeder van een tienerzoon die over u heen loopt of die (wat op hetzelfde neerkomt) zijn vriendin toestaat over u heen te lopen. Deze vriendin vormt een onaangename inbreuk op uw huiselijke leven. Niet alleen vanwege haar minder prettige persoonlijkheid (er schemert door uw karakterschets van haar heen onmiskenbaar een verlangen om haar bij kop en kont te vatten en buiten te kwakken), maar ook door de onbeschaamdheid waarmee zij zich indringt in uw persoonlijke leefsfeer.

Bedenk allereerst dat uw huis van u is en niet van uw zoon. U betaalt de hypotheek of de huur, dus u bent de baas. U betoont uzelf al heel coulant door in te stemmen met de frequente logeerpartijtjes. Dat zijn vriendin vervolgens op semi-permanente basis haar intrek bij u inneemt is ongehoord brutaal. Zij heeft niets in uw huis te zoeken, als haar geliefde er niet is. Spreek uw zoon hierop aan en vertel hem dat hier onmiddellijk een eind aan moet komen. U bent bang dat het stel het gevoel zou kunnen krijgen niet welkom te zijn. Zie de naakte waarheid onbevangen onder ogen: de vriendin is inderdaad niet welkom. Ze mag er zijn in de rol van incidentele logé die zo min mogelijk overlast bezorgt (ook hierop zou uw zoon moeten toezien), maar absoluut niet als zelfbenoemde huisgenoot die naar believen komt en gaat, haar voeten op uw salontafel vlijt en zich meester maakt van uw afstandsbediening.

De vriendin moet haar plaats kennen en uw zoon moet zo snel mogelijk het huis uit. Niets staat hem in de weg om een studentenkamer te zoeken waar hij iedereen te logeren kan vragen zonder zijn moeder te ontrieven. Bespreek deze kwesties onder vier ogen met uw zoon. Niet met de vriendin erbij, want die bevindt zich niet in de positie om mee te onderhandelen.

Artikelen in Liefde en relaties, Schoonfamilie, Tieners.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. mevr Tonny wetzels schrijft

    Ik kan heel goed begrijpen wat u doormaakt bij mij is het nl andersom mijn dochter had een vriend in mijn ogen geen geschikte meer zo een loverboy hij deed hetzelfde plante zich in een stoel of ze lagen de hele dag te sexen of 3 uur met hun tween in bad, hielp nergens in mee en ik mocht er niks van zeggen,ze was behoorlijk verliefd en onder de duim uiteindelijk is ze met hem vertrokken en ik wist niet waar ze zat vreselijke tijd was dit tot ik via via hun heb gevonden en voorzichtig kontakt heb gezocht ze zaten op een piepklein arpartementje het was er zoeen rotzooi dat ik hun iedere week ging helpen met poetsen na 2 en een half is ze uiteindelijk bij me teruggekomen hij was al vreemdgegaan.
    je zou denken dat ze er van geleerd had maar integendeel ik heb de hele bovenverdieping voor haar in orde gemaakt ze heeft een douch kamer met wasmachine en droger erop een grote keuken 2 slpkamers en een grote zolder- woonkamer en wc , ik zelf heb de beneden verdieping maar nu komt het ze kwam niet alleen ze wilde nog steeds geen afstand doen van haar vriend ik heb hem op de koop toe erbij ingenomen nu is het zo ,nog eens 2 jaar verder en ze doen nu allebij geen steek laten alles vallen liggen of staan en ik wil niet dat ze mijn huis verwaarlozen dus doe ik voor hun poetsen wassen strijken en opruimen en koken voor mij is het niet meer leuk ik sloof me nu al zo een 2 jaar lang uit voor mijn dochter met haar vriend en er komt nog bij hij is automonteur zet ongevraagt slopers auto ,s op mijn oprit sloopt de hele autos uit elkaar ligt overal bij mij in de garage en achtertuin tuinhuis overal staan onderdelen van mijn schoonzoon Ook komen telkens vrienden slapen mijn dochter heeft destijds al haar vrienden opgegeven voor hem nu is het zo hij wilde een vriendin erbij hebben en die bleef ook al 3 maal in de mnd slapen hierzo ik heb hem hier stevig over aan gepakt en gezegt dat ik dit niet meer wilde hebben voor het belang van mijn dochter en wat krijg ik een grote mond en mijn dochter wil het niet zien en keert zich tegen mij al het geld steekt hij in de autos en heeft een gat in zijn hand nu na zoeen 6 en half jaar verkering want zij is nu 23 jaar is ze nog geen meter opgeschoten en heeft ze nog meer schulden als voor heen ze blijven maar pubberen ik ben radeloos en een en al gestrest hierdoor , dus trap er van af het begin afaan niet in want ze veranderen toch niet je kunt met me emailen als je dat wilt ik voel met je mee en weet het ook niet meer. groetjes tonnySommige HTML is toegestaan