Spring naar inhoud


Buurmeisje ging trouwen

Beste Beatrijs,

De dochter van onze directe buren is getrouwd. En eigenlijk zijn we een beetje gepikeerd over het feit dat we geen kaart hebben gekregen. We reageerden daarom ook een beetje verbaasd en nukkig toen de buurvrouw op de avond voor de bruiloft kwam vragen of we de volgende ochtend om 7 uur de auto’s wilden verplaatsen in verband met de fotoreportage. We hadden anders verwacht van onze buren met wie we altijd goed contact hebben. Zijn we ouderwets in ons idee dat het op zijn minst fatsoenlijk is om je buren vooraf van zo’n bijzondere gebeurtenis in kennis te stellen?

Geen huwelijksaankondiging

Beste Geen huwelijksaankondiging,

Het hangt ervan af wat u verstaat onder ‘een kaart krijgen’. Bedoelt u dat u een uitnodiging had verwacht om het huwelijk of de receptie bij te wonen? Of bedoelt u alleen maar een aankondiging dat het huwelijk zal plaats vinden (zonder uitnodiging om erbij te zijn)? Het eerste geval is een zaak van de buren zelf. Het trouwende stel of de ouders die het organiseren beslissen over de gasten. Ook al is er onderling goed contact, het is niet vanzelfsprekend dat de buren ook op de gastenlijst staan. U hebt geen uitnodiging gekregen – kennelijk beschouwt het trouwende stel (of de ouders) u toch niet als dichtbije vrienden. Dat kunt u jammer vinden, maar zo ligt het nu eenmaal.

Als het u alleen om een kaart als kennisgeving gaat, is er een goede reden dat u niet zo’n kaart gekregen hebt. De meeste mensen die een huwelijksaankondigingskaart-zonder-uitnodiging krijgen, beschouwen dat niet als iets om voor kennisgeving aan te nemen, maar als een bedekte aansporing om een cadeau te geven. Daar hebben ze dan vaak geen zin in, omdat ze niet daadwerkelijk zijn uitgenodigd. Zo’n kaart die geen uitnodiging is wordt als opdringerig en inhalig beschouwd. Het is beter om helemaal geen huwelijksaankondiging te sturen dan een kaart die geen uitnodiging is. Wie een verandering van burgerlijke status buiten de kring van genodigden bekend wil maken zet een advertentie in de krant of stuurt achteraf een ‘Wij zijn getrouwd’-kaart rond. Dat neemt niet weg dat de buren u best hadden kunnen informeren over het aanstaande huwelijk van hun dochter. Gewoon mondeling over de heg als een leuk nieuwtje.

Artikelen in Bruiloft, Buren.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan