Spring naar inhoud


Mannen en vrouwen en deuren en trappen

Beste Beatrijs,

Op het kantoor waar ik werk liep ik tegen een etiquette-dilemma aan. Toen ik naar de deur liep die de receptie scheidt van het trappenhuis, ging een vrouwelijke collega ook net die kant op. Ik hield de deur voor haar open, zoals ik van mijn moeder heb geleerd, en volgde haar het trappenhuis in: een halletje van een paar stappen waarna de trap begint. Nu heb ik ook van mijn moeder geleerd dat het niet netjes is achter een dame de trap op te gaan. En dus voelde ik me hier ineens klem gezet door de goede manieren.

Hoe zal ik het de volgende keer aanpakken als ik samen met een dame op die deur afloop:

  1. De dame voorlaten bij de deur, om haar daarna voor de trap begint snel weer in te halen?
  2. De dame voorlaten bij de deur, en daarna even pas op de plaats maken in het halletje tot ze ver genoeg de trap op is om haar netjes te kunnen volgen?
  3. Wetende dat de trap achter de deur zit, dan ook maar voorgaan bij de deur?
  4. Een veel betere optie?

Deuren en trappen

Beste Deuren en trappen,

U hoeft vrouwelijke collega’s niet voor te laten gaan door een deur. Als u eerder bij een deur aankomt, kunt u ook als eerste erdoorheen. Als een dame als eerste aankomt, gaat zij als eerste erdoorheen. Op het werk is het galante onderscheid tussen mannen en vrouwen verdwenen. Wél belangrijk is dat u de deur voor degene die achter u loopt (man of vrouw) open houdt. Dus nooit een deur in iemands gezicht laten vallen.

Als u iets eerder bij een deur bent, terwijl een collega (m/v) een paar meter achterop ligt, houdt u de pas even in, houdt de deur vast en geeft hem over. Zodra de collega de deur heeft aangepakt, maakt u vaart en u neemt uw oorspronkelijke voorsprong weer op. Het volgende probleem (dat u niet achter een vrouw aan de trap mag oplopen) komt dan te vervallen. U ligt voor en u loopt door. U mag trouwens best achter een vrouw de trap oplopen. In de etiquettewereld bestaat onenigheid hierover. Het ene kamp wil voorkomen dat een man een blik werpt onder de rokken van een trapoplopende vrouw (die in veel gevallen een broek aanheeft). Het andere kamp wil dat een man een eventueel naar beneden vallende vrouw kan opvangen. De ene richting reduceert de vrouw tot object van voyeurisme, de andere tot een struikelende stoethaspel die een achtervanger nodig heeft bij het traplopen. Geen van beide opvattingen klopt. Ga de trap op en af, zoals het toevallig uitkomt, zonder incorrecte aandacht te besteden aan collega’s in korte of lange rokken.

Artikelen in Traditionele etiquette, Zakelijke relaties.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan