Spring naar inhoud


Vrouwen versieren is moeilijker dan mannen versieren

Het knappe van een nieuw woord als ‘sletvrees’ is dat het een hele wereld van onrecht lijkt bloot te leggen. De term doet je als het ware de schellen van de ogen vallen. Heb je hem eenmaal gehoord, dan hoef je de bijbehorende film en het bijbehorende boek (allebei van Sunny Bergman) niet meer te zien en te lezen, want in het woord zelf is alles samengebald: er zijn vrouwen die onbekommerd hun seksuele plezier najagen, de buitenwereld ziet dat met misnoegen aan, die vrouwen krijgen een dubieuze reputatie (namelijk van slet) en dat is buitengewoon oneerlijk, want mannen hebben geen last van dat soort reputaties. Als dat geen maatschappelijke misstand is!

Deze onrechtvaardigheid staat al sinds jaar en dag bekend als de dubbele moraal, maar ere wie ere toekomt: het neologisme van Sunny Bergman bekt een stuk lekkerder en strijdbaarder. Je krijgt meteen zin om wat aan die sletvrees te doen: aan mensen uitleggen dat angst voor seksueel vrijgevochten meisjes en vrouwen nergens voor nodig is, dat seks geen kwaad kan en dat het gemeen is om mannen en vrouwen langs verschillende meetlatten te leggen.

Of een voorlichtingsprogramma van die strekking zal helpen is twijfelachtig, want het is lastig vechten tegen scheldwoorden. Woorden als ‘slet’, ‘bitch’, ‘klootzak’, ‘hufter’ worden ingezet om iemand persoonlijk te treffen en drukken weinig inhoudelijks over de uitgescholden persoon uit, alleen onvrede van de schelder. Pogingen om het woord slet tot geuzennaam te verheffen zullen dan ook altijd vergeefs blijken. Aan iets verachtelijks valt geen opgewekte draai te geven.

Blijft de vraag over waarom de ultieme belediging voor vrouwen zich concentreert op het aspect promiscuïteit, terwijl mannen op dit punt niet of nauwelijks geraakt kunnen worden. Mannen kunnen lustig opscheppen over de aantallen vrouwen die ze mee naar hun hol hebben gesleept. Ze worden hooguit als vrouwenversierder of player aangeduid, een reputatie die hen niet wezenlijk schaadt, al laten lang niet alle vrouwen zich charmeren door zo’n reputatie.

Mannen en vrouwen spelen een ander soort wedstrijd.

Het verschijnsel recreatieve seks, no strings attached, is geen recente uitvinding. Het gaat al heel wat langer mee, maar pas sinds de alomtegenwoordigheid van betrouwbare anticonceptie kunnen vrouwen hier ook onbekommerd aan deelnemen. Het duurt jaren voordat de fase van gezinsvorming wordt ingezet en al die tijd rommelen jongeren aan met kortere of langere relaties, helemaal geen relaties, one-night-stands, seks voor de lol en seks zonder lol. Rekenkundig gezien moeten mannen en vrouwen wel even promiscue zijn, want voor een seksuele ontmoeting (hetero) heb je nu eenmaal een man en vrouw nodig. Er is dus in statistisch opzicht geen reden dat mannen hun lijstje veroveringen majoreren en vrouwen hun aantallen minimaliseren. Toch gebeurt dat wel.

De reden ligt voor de hand: mannen en vrouwen spelen een ander soort wedstrijd. De markt van seks en relaties is sterk competitief, maar de seksen hebben een verschillende inzet. Het aantal sekspartners is maar een klein aspectje van de wedstrijd en in ieder geval niet iets waarover mannen en vrouwen met elkaar in competitie liggen. Dat zou een heel oneerlijke strijd zijn. Het is voor vrouwen, althans voor de categorie tussen de 16 en 35, heel makkelijk om die strijd te winnen, mochten ze die aan willen gaan. Een vrouw in de vruchtbare leeftijd met verder een minimum aan aantrekkelijkheid kan zo vaak seks krijgen als zij wil. Ze hoeft zich alleen maar bereidwillig te tonen en zij kan de ene man na de andere scoren. Vergeleken daarmee moeten mannen, vooral de jonge jongens, zich heel wat meer uitsloven. Hoe je het ook wendt of keert, een man met een flinke hoeveelheid seksuele veroveringen op zijn conto heeft wel degelijk een prestatie geleverd. Dat doet niet elke man hem na. Van een vrouw met een lange lijst zeg je eerder: ‘Leuk voor haar.’ Die heeft ongetwijfeld plezier gehad, maar om nou te zeggen dat het bewondering afdwingt, nee.

Het gebrek aan vrouwelijke trots op en bewondering voor hoge aantallen houdt verband met het bestaan van prostituées: die scoren hoog en krijgen er nog geld voor ook. De categorie lustvolle vrouwen met veel sekspartners heeft niets te maken met de categorie prostituées. Het zijn twee totaal verschillende werelden. Maar de associatie ligt er vanwege het gemeenschappelijke feit van de hoge aantallen. Zo lang prostitutie bestaat, zal sletvrees blijven.

Artikelen in Column.


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Klaartje schrijft

  Rekenkundig gezien moeten mannen en vrouwen wel even promiscue zijn, want voor een seksuele ontmoeting (hetero) heb je nu eenmaal een man en vrouw nodig.
  Sorry, maar dat is een denkfout.
  Stel dat een populatie 10 mannen en 10 vrouwen omvat. Eén van die mannen gaat met al die tien vrouwen naar bed. Die man is dan zeer promiscue, terwijl de vrouwen dat niet zijn. Gemiddeld ligt het allemaal gelijk, dankzij de 9 celibataire mannen; toch zijn er dus tussen individuen grote verschillen in promiscuïteit.

  Een vrouw in de vruchtbare leeftijd met verder een minimum aan aantrekkelijkheid kan zo vaak seks krijgen als zij wil.
  Ja. Maar hoe zit het met de kwaliteit? Vrouwen beleven bij one-night-stands vaak duidelijk minder genot dan mannen, omdat hun lustbeleving wat minder voor de hand liggend is dan die van mannen. Seks is voor een jonge vrouw inderdaad bijna overal te vinden; goede, lekkere seks is dat zeker niet.

 2. Kerel schrijft

  “Een vrouw in de vruchtbare leeftijd met verder een minimum aan aantrekkelijkheid kan zo vaak seks krijgen als zij wil.
  Ja. Maar hoe zit het met de kwaliteit? Vrouwen beleven bij one-night-stands vaak duidelijk minder genot dan mannen, omdat hun lustbeleving wat minder voor de hand liggend is dan die van mannen. Seks is voor een jonge vrouw inderdaad bijna overal te vinden; goede, lekkere seks is dat zeker niet.”

  Nu haal je er ingewikkeldere zaken bij. We hebben het hier over “scoorbaarheid”.
  Het onderwerp is Kwantiteit…puur wat je binnen kan hengelen aan sex.

  Denk maar niet dat je als man, bij het binnenhalen van een one-night-stand, er ook de volle 100% van kan verwachten. Heb er zelf 3 gehad en 1 keer was ronduit verschrikkelijk en de andere twee ONS-jes waren op zijn best gezegd “slecht” en dan heb ik het niet eens over snel-hup-hup-klaarkomen-dank-je-wel. We probeerden er echt wel wat van te maken, maar misten schijnbaar de sexuele “match”.
  Ja, ook mannen kunnen hier hinder van ondervinden, we zijn niet allemaal Testosteronbommen, die overal hun geslacht in kunnen duwen..
  Heb twee vriendinnen (gewoon vriendinnen) die wel met mij willen vrijen, maar voor mij hoeft het allemaal niet meer zo. Wil wel een beetje een match.
  En ik vind die al helemaal niet echt in random sexuele ontmoetingen.

 3. Suzanne schrijft

  Ik moet wel lachen bij het idee dat men bij one night stands met willekeurige vreemdelingen ook nog kwaliteit wenst/eist.
  Misschien kan een prostituee helpen? Die zijn er voor zowel dames als heren in allerlei kwaliteiten :-)
  Zoals mijn vriend zich ooit liet ontvallen: ‘seks met passie is gewoon fijner’…

 4. Kerel schrijft

  “Ik moet wel lachen bij het idee dat men bij one night stands met willekeurige vreemdelingen ook nog kwaliteit wenst/eist.”

  Ja, vindt je het grappig dat je zoiets ook kan wensen? (eisen vind ik al te sterk uitgedrukt.)
  Natuurlijk wens je dat, maar vaak blijft de kwaliteit achter, door spanning, nieuwigheid, onzekerheid. Ja, zefs gehaastheid of bepaalde verwachtingspatronen kunnen parten spelen.
  Gewoon jammer; want door schaamte en onzekerheid (van beiden?), ga je vaak al niet eens meer verder met elkaar. Geef je elkaar eigenlijk al niet eens een kans meer.
  Door dit soort ervaringen hoeft een ONS voor mij niet meer.
  Ik heb in ieder geval nooit iemand willen “gebruiken”voor seks.
  Misschien de vrouw in kwestie wel, dat weet ik niet.

  Ik vind de seks in een vaste relatie het beste dat er is. Ben toch iemand van de meervoudige intimiteit; physiek, mentaal en een stuk verliefdheid.

  “Misschien kan een prostituee helpen? Die zijn er voor zowel dames als heren in allerlei kwaliteiten :-)”

  hmm…dat vind ik helemaal geen vergelijking meer.
  Bij een ONS vindt je elkaar wel interessant of leuk & knap (in mijn wereld, althans).
  En hoop je toch op meer.Sommige HTML is toegestaan