Spring naar inhoud


Een bedankje verwachten

Beste Beatrijs,

Een tijdje geleden heb ik een goede kennis via de post een boek gestuurd, waarvan ik dacht dat het echt iets voor haar was. Ik wilde haar ermee verrassen. Ik heb daar niets op gehoord. Het gaat mij niet om een bedankje. Ik vraag me af of zij het boek ontvangen heeft. Is het verstandig om in een kort e-mailtje, met een kwinkslag, te vragen of het boek aangekomen is of is dat vissen naar een bedankje?

Geen reactie

Beste Geen reactie,

Het gaat u natuurlijk wél om een bedankje. En terecht, hoor, iemand die een ander een onverwachte attentie bezorgt verwacht een respons. Anders is het net alsof die verrassing door een zwart gat is opgeslokt. Uw goede kennis geeft blijk van onverschilligheid ten opzichte van u. Als u haar door middel van een e-mailtje, al dan niet met kwinkslag, gaat vragen of ‘een en ander wel is aangekomen?’ roept u haar tot de orde en vestigt u haar aandacht op haar tekortschieten. Dat zal ze niet leuk vinden. Ze denkt dan iets in de trant van: ‘Eerst stuurt ze me iets toe waar ik niet om gevraagd heb, en dan verwacht ze ook nog een dankbetuiging, waarom zit ze me zo in mijn nek te hijgen?!’

Kortom, dat mailtje kunt u beter achterwege laten. Wel wordt het uitblijven van een bedankje door u geregistreerd als wat het is: falen in de vriendschap. Uw vriendin staat, hoe minimaal ook, bij u in het krijt. Zij kan haar fout herstellen door even terug te komen op uw aardige geste met een excuus voor haar nalatigheid. Dan komt de relatie weer in balans. Blijft deze erkenning uit, zal dit wat u betreft bijna onvermijdelijk leiden tot een lichte verkoeling in de vriendschappelijke gevoelens.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Papillon schrijft

  Het zou ook zo kunnen zijn dat zij niet weet dat het van u komt. Dat geldt natuurlijk niet als u het met een persoonlijk kaartje heeft gestuurd, maar als u het bijvoorbeeld via een website heeft verzonden dan kan het zijn dat de begeleidende tekst niet is op gevallen of niet meegestuurd. Ik heb dat wel meegemaakt en dan is de ontvanger alleen maar blij als duidelijk wordt waar het cadeautje vandaan komt!

 2. Sanne schrijft

  Is er natuurlijk ook nog de optie dat er bij de post iets is misgegaan en het boek inderdaad niet is aangekomen. Ik heb zelf regelmatig post niet ontvangen waarvan ik wel zeker weet dat die is verstuurd. Het zou toch jammer zijn als “Geen reactie” het idee heeft dat de vriendschap faalt terwijl de goede kennis helemaal van niks weet. Hoe dat op te lossen zonder onbedoeld naar een bedankje te vissen weet ik niet, maar de vriendschap meteen wat te laten bekoelen lijkt mij overhaast. De post is niet onfeilbaar.

 3. Jan van der Meulen schrijft

  Beatrijs zegt geen mailtje met als risico dat er een onterechte afkoeling ontstaat. Het mailtje heeft natuurlijk de mogelijkheid om bewaard te blijven en in de toekomst op allerlei ongewenste momenten weer op te duiken. Waarom niet de telefoon? Als de mogelijkheid van Papillon of die van Sanne de oorzaak was, dan is de kou uit de lucht. Als de gebelde gebelgd raakt, dan is die vriendschap ook niet wederzijds.

  JanSommige HTML is toegestaan