Spring naar inhoud


Voorrang op de trap

Beste Beatrijs,

Wij hebben thuis verschil van mening wie er voorgaat bij het opgaan van de trap: de man of de vrouw. Volgens mij gaat de man eerst omdat hij anders onder haar rok kan kijken. Volgens mijn man gaat zij eerst zodat de man haar kan opvangen als zij valt. Weet u wat de officiële regel is?

Wie heeft voorrang?

Beste Wie mag,

Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen, als het gaat om trappen oplopen. Het punt ‘onder rokken kijken’ is niet van toepassing. Niet alleen omdat vrouwen vaak broeken dragen, maar ook omdat het voor goed zicht onder de rok noodzakelijk is dat een vrouw voor de man uit een loodrechte ladder opklimt. Die situatie doet zich zelden voor. De meeste trappen hebben een veel flauwere hellingsgraad.

Wie er toevallig het eerst bij de trap is, gaat het eerst naar boven of naar beneden, hoe het maar uitkomt. Met deze restrictie dat de ontvangende partij zowel in het zakelijke als in het huiselijke leven de bezoeker voorgaat bij het beklimmen van de trap – om de weg te wijzen. Tegen een ouder iemand die mogelijk wankel ter been is kan men beleefdheidshalve zeggen: ‘Gaat u voor’ bij het opgaan van een trap, zodat de jongere, sterkere hem of haar kan opvangen bij het naar beneden storten. Meestal zal degene die slecht ter been is er trouwens de voorkeur aan geven in eigen tempo naar boven te sukkelen, zonder ongeduldige achtervanger in zijn of haar kielzog.

Artikelen in Traditionele etiquette.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Juffrouw Jo schrijft

  Ik vind dat de heer nog steeds voor moet gaan op de trap want het onder de rok kijken is wel degelijk van toepassing, helemaal met de korte rokken van vandaag de dag en de trappen zoals we die in Amsterdam hebben.
  Daarnaast heeft de man natuurlijk ook vrij zicht op het achterwerk van de dame, bij broek of rok.

 2. Helena schrijft

  Ik ben het helemaal eens met de reactie hierboven.

  Enkele jaren geleden gaf ik nog les, en had ik de gewoonte de kinderen (nuja, kinderen.. 17-jarige pubers) voor te gaan op de trap. Tót een leerling achter mij mompelde ‘NU begrijp ik waarom vrouwen (en kinderen) altijd eerst moeten gaan!’. Ik had een gewone degelijke jeans aan, geen uitdagend strak- en laagzittend modelletje.
  Toegegeven, ik heb erg hard mijn best moeten doen om niet te lachen om die opmerking, want ze was wel érg ad rem.. maar sindsdien laat ik de mannen toch eerst gaan.. uiteindelijk weten wij vrouwen een leuk uitzichtje ook wel te appreciëren, niet?

 3. Hilco schrijft

  Vrouw gaat als eerste de trap in oude etiquette.
  Niet vanwege opvangen.

  Vanwege het dragen van een sabel bij de man.Sommige HTML is toegestaan