Spring naar inhoud


Buurman leent ongevraagd

Beste Beatrijs,

Onze overburen en wij hebben een afspraak om bij afwezigheid elkaars katten te verzorgen. Vorige week kwamen wij onverwachts een week eerder terug van vakantie. Onze buurman was zeer verrast door onze plotselinge thuiskomst en vertelde mijn man dat zijn oog was gevallen op een interessant tuinboek in onze boekenkast. Hij had het boek meegenomen om het thuis door te nemen. Ik ben me ervan bewust dat ik geen controle heb op wat de buurman in ons huis doet en totnutoe ging ik ervanuit dat hij geen misbruik zou maken van mijn vertrouwen. Nu blijkt dat onze buurman is gaan rondneuzen en ook nog iets heeft meegenomen, is mijn vertrouwen beschadigd.

Ik zou dit graag onder zijn aandacht brengen, want ik vind dit geen manier van doen. Mijn man was ook onaangenaam getroffen, maar hij vindt dat ik er niet te zwaar aan moet tillen. Hij vreest dat het verkeerd uitpakt als ik erover in gesprek ga. Is er een mogelijkheid om dit wel te bespreken zonder dat ik de relatie verder verstoor? Of kan ik het maar beter laten voor wat het is en uitzien naar een nieuwe kattenverzorger?

Buurman neemt boek mee

Beste Buurman neemt boek mee,

Ik ben het eens met uw man: til er niet te zwaar aan. Als u buren uw huissleutel geeft zodat zij voor post, planten of huisdieren kunnen zorgen, kijken ze rond. Dat is onvermijdelijk. De grens ligt bij kastjes/ laatjes openmaken. Iemand met innerlijke beschaving weet die snuffelverleiding te weerstaan. Maar gewoon rondkijken naar wat er ligt of hangt of staat (bijvoorbeeld in de boekenkast) doet iedereen. Natuurlijk hoort het niet om een boek eruit te halen en zonder toestemming te lenen. Maar u was eerder terug en hij heeft het eerlijk opgebiecht (en ook weer teruggegeven inmiddels?). Hoe dan ook, ik denk niet dat u er iets mee wint door de buurman er nog eens op aan te spreken en hem uw bezwaren tegen zijn gedrag voor te houden. Hij voelt zich toch al betrapt en zo’n groot vergrijp is het lenen van een tuinboek nou ook weer niet.

Of u hem in het vervolg wel of niet zult vragen om de kat verzorgen, moet u zelf beslissen. Het is in ieder geval niet goed voor de burenrelatie om uw vertrouwen formeel op te zeggen en wees erop voorbereid dat u, als u iemand anders vraagt om de kat te verzorgen, hetzelfde risico loopt als met de buurman.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Jan-Willem Spaanders schrijft

  Ik vind het redelijk eerlijk dat de buurman gewoon gezegd heeft dat hij dat boek geleend heeft om het door te lezen. Zo erg is dat toch ook niet; hij heeft geen waardevollespullen uit uw huis gesleept (tv, camera ed) maar een boek. Daarmee is toch eigenlijk wel de kous af voor mij zelf, mocht het mij overkomen.

  Trouwens, hoe zou het anders moeten? Stel hij wil perse dat boek lezen. Mag hij dan alleen steeds als hij de katten komt voederen twee paginas lezen anders duurt het te lang? Als hij niets had gezegd over dat boek om het achterover te drukken, DAT zou voor mij een reden zijn geweest het contact te verbreken, maar dit is toch redelijk beschaafd afgehandeld.

 2. Nikki schrijft

  ik snap het wel dat het ze hoog zit. Ik heb zelf als stelling dat ik mijn boeken NOOIT uitleen, ik krijg ze nl. pas na hele lange tijd weer terug en bijna nooit in de staat waarin ik ze heb uitgeleend. En nog afgezien daarvan: ik ben geen bibliotheek!
  Ik zou het fatsoenlijker hebben gevonden van de buurman dat hij na hun vakantie had gezegd “ik heb dat en dat boek bij jullie in de kast zien staan. Het lijkt me heel interessant, mag ik het misschien lenen om door te kijken/te lezen/etc.” Dan hadden ze nog een keuze gehad om het boek wel of niet uit te lenen. In mijn geval zou het antwoord dus zijn: heel erg sorry maar ik leen geen boeken uit.

  Dat gezegd hebbende: het leed is geschied, de buurman heeft opgebiecht en (hopelijk) excuses aangeboden. Daarmee moet de kous af zijn, want een goede buur is goud waard (zeker als deze belangeloos op huis en (levende) have wil passen. Waarschijnlijk heeft de buurman uit de reactie van de eigenaren ook wel gelezen dat zijn actie geen geslaagde actie was en zal hij het niet meer doen.

 3. CH schrijft

  Ik zou er niet op gesteld zijn als buren ongevraagd spullen uit mijn huis meenemen. Dat anderen dat misschien heel normaal vinden verandert er niks aan.

  Dat je, terwijl je oppast op andermans planten en dieren, terplekke eens in de boekenkast kijkt en een boek inziet vind ik geheel onschuldig maar ongevraagd spullen van een ander meenemen vind ik onbeleefd. Als je buiten de vakantie iets wilt lenen gris je het toch ook niet zomaar mee?

  De buurman wilde dat boek natuurlijk METEEN lezen maar hij is geen kind van twee meer. Hij kan gewoon wachten tot jullie terug zijn en vragen of hij het boek mag lenen, zoals Nikki zegt. Normaal vragen en het boek meekrijgen is nog relaxter ook: hoef je niets op te biechten en je geen beschaamde semi-dief te voelen.

  Als het u hoog zit is het misschien toch verstandig om er vriendelijk iets over te zeggen. Bij de volgende keer oppassen leent uw buurman wellicht iets anders en ook al maakt hem dat geen misdadiger, u voelt zich er onprettig bij.Sommige HTML is toegestaan