Spring naar inhoud


Stinkende buurman

Beste Beatrijs,

Mijn buurman wast zelden zijn kleding. Als wij in dezelfde ruimte verkeren, dringt zijn aanwezigheid onaangenaam in onze geurreceptoren. Hoe kan hij ertoe aangezet worden zijn hygiënische gewoontes te verbeteren? Ik zou er graag iets van zeggen zonder onbeleefd over te komen, maar ik ben bang onze relatie te bederven.

De buurman stinkt

Beste De buurman,

Jullie wonen in hetzelfde huis, neem ik aan? Studentenflat of iets dergelijks? Dat ken je elkaar goed genoeg om niet overdreven omzichtig te hoeven doen. Zeg er wat van! In een tweegesprek – dus niet waar anderen bij zijn. Klop een keer op zijn deur, maak een praatje over koetjes en kalfjes en snijd het onderwerp aan. De mededeling moet niet op een beschuldigende manier worden gebracht, maar als een vorm van hulp, alsof u hem wijst op een gevaarlijk afstapje.

Het gaat ongeveer zo: ‘Je bent je er waarschijnlijk niet van bewust, maar je draagt je kleren te lang achter elkaar. Dat moet je natuurlijk zelf weten, maar ik wil je er wel op attenderen dat je daardoor een geur’ (beter niet het woord ‘stank’ gebruiken) ‘verspreidt van oud zweet en ongewassen kleren. Mensen ruiken zichzelf niet gauw, dat is bekend, maar anderen wel! Er worden ook grappen over gemaakt, ik waarschuw je maar. In je eigen belang zou je vaker schone kleren moeten aantrekken.’

Het idee van dit slecht-nieuws-gesprek is dat u hem uit vriendelijkheid attendeert op een onprettig verschijnsel waar hij zich mogelijk niet van bewust is. Als het gesprek loopt zoals het moet lopen, zal uw buurman u dankbaar zijn dat u de moeite hebt genomen dit tegen hem te zeggen, want stinken is een van de grootste sociale barrières die er bestaan. Een normaal mens treft dan z’n maatregelen, met als bijkomend voordeel dat omwonenden weer vrij kunnen ademhalen. Als hij roept dat het hem niets kan schelen, is dat verder zijn eigen verantwoordelijkheid, maar dan hebt u gedaan wat u kon.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. dingo schrijft

    was het maar zo makkelijk,mijn buurmans hygiene is ronduit walgelijk maar hij vind dat deodorant voor janetten is en stinkt dus vrolijk verder.hij zal enkel douchen als hij weer een online scharrel heeft opgepikt en/of wanneer hij denkt van de grond te geraken .Sommige HTML is toegestaan