Spring naar inhoud


Stinkende buurman dringt zich op

Beste Beatrijs,

Wij zijn een jaar geleden verhuisd naar een mooi huis in een prettige buurt. Verderop in de straat woont een oude man alleen die altijd om een praatje verlegen zit, wanneer we hem buiten tegen het lijf lopen. Ik heb dat altijd afgehouden, omdat hij erg stinkt. Hij verwaarloost zichzelf en dat is te zien aan zijn vieze kleding en te ruiken aan de muffe geur die hij verspreidt.

Mijn man heeft die buurman een paar weken geleden tijdens een praatje uitgenodigd om binnen te komen voor een kop koffie. Daarna stonk het hele huis. De lucht was bijna niet weg te krijgen. Zelfs met alle ramen en deuren open en luchtverfrissers stonk de stoel waarin de buurman had gezeten de volgende dag nog. Sinds die keer staat de buurman regelmatig bij ons op de stoep met allerlei smoesjes en stuurt hij er telkens op aan om binnen te komen voor een praatje en koffie. Als we zeggen dat we geen tijd hebben of ergens naar toe moeten, zegt hij doodleuk dat hij morgen wel terugkomt. Het is best een aardige man en ik begrijp dat hij behoefte heeft aan contact, maar ik wil hem absoluut niet meer in mijn huis hebben. Hoe pak ik dit aan zonder hem te beledigen?

Stinkende buurman dringt zich op

Beste Stinkende buurman dringt zich op,

Dit is een heel precaire situatie. Het zou menslievend zijn om de buurman te informeren over zijn gebrek aan hygiëne, zodat hij maatregelen kan nemen om te voorkomen dat iedereen de hele tijd heel hard voor hem wegvlucht. Maar u zult weinig behoefte hebben om u het lot aan te trekken van een oude, ongewassen man, die tegen uw zin contact met u zoekt. Het ligt ook niet direct op de weg van buren om op te treden als elkaars opvoeders en verzorgers.

Ik raad u aan om voorlopig door te gaan met ontwijken en ontmoedigen (zeggen dat u geen tijd hebt, dat u weg moet enzovoort). De zomer komt er aan, dus is er sowieso weinig reden om de buurman binnen te vragen. Een kort praatje kan dan net zo goed buiten gebeuren – het zou ook aardig zijn om hem dat kleine pleziertje te gunnen. Tegen de tijd dat het herfst wordt, is hij er hopelijk aan gewend dat binnen koffie komen drinken een eenmalige uitzondering was.

Ik weet geen goede manier om u dit te vertellen, dus zeg ik maar waar het op staat.

Als hij doorgaat met zichzelf uitnodigen (bijvoorbeeld door aan te bellen en te vragen of hij koffie mag komen drinken), zult u er op een gegeven ogenblik niet aan kunnen ontkomen om duidelijkheid te verschaffen. Zeg dan: ‘Ik weet geen goede manier om u dit te vertellen, dus zeg ik maar waar het op staat: we vragen u niet binnen vanwege uw gebrek aan lichaamsverzorging. U geeft een onaangenaam sterke lucht af die in ons huis blijft hangen, en dat willen we niet. Het spijt me vreselijk om de boodschapper van slecht nieuws te zijn, maar zo ligt het. Sorry.’

Iemand die stelselmatig afhoudende signalen negeert kan de pijnlijke waarheid voor z’n kiezen krijgen. Ongetwijfeld heeft de buurman iets van begeleiding nodig bij zijn levenswijze. U zou hem kunnen suggereren om professionele hulp te zoeken. Of hij die raad opvolgt is zijn zaak, maar het lijkt erop dat hij een zorgmijder is en dan ziet het er tamelijk hopeloos uit.

Artikelen in Buren, Visite.

Gelabeld met , , , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Christine schrijft

    Eerlijk gezegd vind ik Beatrijs’reactie wel erg kil en afwijzend.
    Het gaat om een aardige man, die duidelijk verlegen zit om contact en een praatje, alleen ruikt hij niet al te fris. Daar heeft hij ms wat hulp bij nodig.

    Waarom niet bij hem thuis afspreken? Of desnoods in de tuin? Goede kans dat koffiedrinken bij de buren zijn enige uitje is, waar hij al dagen naar uitkijkt.

  2. Ineke van Alphen schrijft

    Ben benieuwd of Christine dit zelf echt in de praktijk zou uitvoeren. Als hij zelf niet verzorgd is, zal het in zijn huis waarschijnlijk ook niet echt plezierig vertoeven zijn. Ik vind het juist een goed idee van Beatrijs om het probleem te benoemen. Buurman mag zelf ook wel wat doen om het contact met hem plezieriger te maken.

  3. jose schrijft

    doe een anoniem briefje in de bus of stuur het op (stel dat hij u ziet), waarin u de waarheid vertelt. ik heb ook een collega gehad die stonk als de neten en onfrisse kleding droeg. was van plan hem ook zoiets anoniem toe te sturen maar door omstandigheden (andere baan) kwam het er niet van. misschien doe ik het alsnog. maar de beste man werd gemeden, omdat hij niet helemaal fris was en dat was ook best zielig.

  4. Petra schrijft

    Meld dit aan het lokale zorgnetwerk via de gemeente.
    Wellicht kan de gemeente via dit netwerk maatschappelijk werk of bemoeizorg inschakelen. Waarschijnlijk is het niet alleen de persoonlijke hygiëne die tekort schiet maar is het in huis, zoals Ineke van Alphen al schrijft, ook niet erg hygiënisch.



Sommige HTML is toegestaan