Spring naar inhoud


Kennis dringt zich op

Beste Beatrijs,

Bij de schaakclub waar ik (man, 48) lid van ben, kwam ik laatst in gesprek met een van de medeschakers met wie ik al eerder wat droge humor had uitgewisseld. We hadden het terloops over huisdieren en ik vertelde hem over de lotgevallen van mijn teckel. Hij had ooit zelf een teckel gehad en herkende veel in het eigenwijze gedrag en sloot ons gesprekje af met: ‘Ik kom binnenkort wel even bij je langs om hem te bekijken.’ Ik was wat overdonderd en ik knikte maar wat. Vorige week kwam dezelfde – vriendelijke – man op me af en vroeg wanneer we een afspraak konden maken want hij had z’n agenda bij zich.

Was mijn huis vroeger een zoete inval waar iedereen kon meedrinken en -eten, in de loop der jaren ben ik erg op mijn privacy gesteld geraakt en niet meer zo gastvrij als vroeger. Eigenlijk vind ik het nogal vrijpostig om jezelf uit te nodigen. Alweer overrompeld mompelde ik dat ik het momenteel druk had en bovendien m’n agenda niet bij me had en liep weg. De aanhouder riep me na: ‘Volgende week dan of zo?’ Dergelijke situaties heb ik al eens eerder aan de hand gehad. Hoe kan ik hier onderuit komen zonder dat mensen zich afgewezen voelen?

Geen zoete inval

Beste Geen zoete,

U wil deze man niet in uw huis, schrijft u. U wil überhaupt geen vage kennissen ontvangen. Mensen willen wel contact met u, maar u niet met hen. Tja, dat gaat nooit helemaal zonder dat de tegenpartij zich lichtelijk afgewezen voelt. U wil geen bezoekers over de vloer, want… niet om het een of ander, u hebt niets tegen de persoon in kwestie, integendeel, hij lijkt u erg aardig, maar toch… u bent gewoon extreem gehecht aan uw privacy, zo ligt het nu eenmaal. Het beste lijkt me om dit maar eerlijk te vertellen. Met de verzekering erbij dat het niet persoonlijk bedoeld is, maar, sorry, u kunt er niets aan doen, zo zit u nu eenmaal in elkaar.

Maar waarom laat u hem niet gewoon langskomen? Wat is erop tegen om eens een nieuw iemand te leren kennen? Het kan geen kwaad om gedurende een uurtje u met een levend persoon te onderhouden in plaats van altijd maar weer voor die tv of computer te hangen, zoals mensen tegenwoordig hun vrije tijd thuis doorbrengen. Dat u niet superjong meer bent, betekent toch niet dat u zich helemaal niet meer hoeft open te stellen voor nieuwe mensen, met wie u eventueel een aardige vriendschap kunt opbouwen?

Doe eens iets geks en laat die man langskomen. Trek een fles wijn open en wie weet wordt het zomaar een plezierige avond. Als het u beklemt, kunt u altijd opspringen en zeggen: ‘Zo, genoeg gepraat. Nu moet ik nodig Fido gaan uitlaten.’

Artikelen in Scholen en verenigingen, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan