Spring naar inhoud


Kennis snuffelt rond

Beste Beatrijs,

De persoon die voor een eerste kennismaking bij mij (alleenwonende man) thuis op bezoek kwam had wel zin in koffie. Om deze te zetten moest ik mij een paar minuten in de keuken afzonderen. Bij terugkomst bleek de huiskamer leeg en de deur naar de aangrenzende kamer was open. Het kersverse bezoek stond bij de boekenkast met een boek in de hand om te zien ‘wat er hier zoal gelezen wordt’. Ik was onaangenaam verrast door deze vrijpostigheid. Met de woorden ‘de koffie komt eraan, melk en suiker?’ heb ik hem terug naar de huiskamer geloodst. Het lijkt me heel ongepast om in andermans huis op eigen houtje te gaan rondsnuffelen. Hoe had ik dit kunnen voorkomen? Voortaan uit voorzorg deuren afsluiten? Of het bezoek niet uit het oog verliezen door te vragen om ‘gezellig even mee te lopen naar de keuken’? Of is er iets beters te bedenken?

Wat te doen tegen snuffelaars?

Beste Wat te doen,

Het is zeker ongepast om ongevraagd andere kamers te betreden in het huis waar je te gast bent. Ook de boekenkast moeten gasten met rust laten, wanneer ze ergens voor het eerst over de vloer zijn. Wanneer mensen elkaar beter kennen, mogen ze wel eens een titel eruit halen, die hun interesse opwekt, maar dan spreken we over goede vrienden.

Dit soort gedrag valt moeilijk te voorkomen, juist omdat het zo ongepast, en daarmee onverwacht is. De meeste mensen die ergens nieuw op bezoek komen laten het wel uit hun hoofd om te gaan rondsnuffelen. Het lijkt me dus overdreven om bij wijze van voorzorg standaard alle andere kamerdeuren van het huis af te sluiten, als iemand voor het eerst komt, of hem onder geen beding alleen in de huiskamer te laten. In de meeste gevallen blijft de gast immers netjes op de bank zitten en pakt hooguit een tijdschrift of boek op van de salontafel.

Zoals u de zaak hebt opgelost (de bezoeker weer meetronen naar de huiskamer) lijkt me prima in orde. Hij zal de hint wel opgepikt hebben.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan