Spring naar inhoud


Autorit betalen

Beste Beatrijs,

Als we met de auto op familiebezoek gaan elders in het land, rijdt mijn zuster die hier in de buurt woont meestal met ons mee. Zij heeft wel een auto, maar ze rijdt geen langere afstanden. De discussie daarover is gesloten. Wij halen haar op en ze betaalt mee aan de reis. We hebben onenigheid over de verdeling van de kosten. Mijn man zegt: ‘wij zijn een eenheid, we rijden met onze auto, zij moet de helft van de benzinekosten betalen.’ Mijn zus zegt: ‘we rijden met drie volwassenen, dus ik betaal een derde deel.’ Wat is de juiste omslagformule?

Ruzie over de benzine

Beste Ruzie over,

Allemachtig, wat een miezerig gedoe, zeg! Je gaat toch niet een meelifter (schoonzuster of wie dan ook) het vuur aan de schenen leggen voor zo’n luttel bedrag? Er wordt hier stennis gemaakt over, pas op, een zesde deel van de reiskosten! Wat kost zo’n tripje helemaal? Met 20 euro rijd je toch het halve land door? Maar u moet per se bakkeleien over tien versus zeven euro. Dat zullen geen gezellig autoritjes zijn zo met de familie. De normale gang van zaken in zo’n geval is dat de meelifter aanbiedt bij te dragen in de benzinekosten. Dit aanbod slaat de chauffeur vriendelijk af: ‘Ben je gek, we moeten toch rijden!’ De meelifter blijft echter aandringen: ‘Nee, nee, ik sta erop, anders zou ik me een profiteur voelen.’ Waarop de chauffeur het aanbod genadiglijk aanneemt: ‘Nou vooruit, als je je daar prettig bij voelt.’ Dat kan nu niet meer, de verhoudingen zijn al bedorven, dus het is misschien maar het beste als u allen thuisblijft. Dan kan iedereen z’n geld in z’n zak houden.

Artikelen in Familie.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Joukje H. schrijft

  Bij deze reageer ik over de brief met betrekking tot het meebetalen van de reiskosten. Zelf heb ik geen auto.

  Als ik met iemand mee kan rijden en we hebben afgesproken dat ik meebetaal dan ga ik uit van het bedrag wat ik anders aan het openbaar vervoer kwijt zou zijn geweest. In mijn geval met kortingskaart. Dit bedrag is na te gaan op 9292ov.nl.

  Meestal komen we er op die basis wel uit.

 2. Marjanne schrijft

  Helemaal met Beatrijs eens, wat een krenten zeg!

 3. O.N. Begrijpelijk schrijft

  Je kunt ook om en om met elkaars auto rijden.
  De ene keer rijden meneer en mevrouw met hun auto en nemen zuslief mee.
  De andere keer wordt er gereden met de auto van zus (waarin de zwager of zus dan rijdt uiteraard).
  Degene van wie de auto is, betaalt de benzine.

  Deze opmerking plaats ik overigens omdat de relatie blijkbaar zo verkeerd is in de familie dat dit zo geregeld moet worden.

  Ik zou namelijk liever hier neerschrijven:
  Doe niet alsjeblieft niet zo gierig en neem je ZUS mee. Zus met grote letters omdat je van je zus houdt, het is je ZUS! Ik kan hier dus echt niet over uit. Hoe durf je het in je hoofd te halen om over benzinekosten te gaan miepen als iemand gewoon mee wilt liften, als je tóch al rijdt. Het is een ander verhaal als je je zus ergens naar toe moet/wilt brengen, waar jijzelf anders niet heen zou gaan. Bijv. naar het vliegveld wanneer zij op vakantie gaat. Dan vind ik het opzich wel normaal dat de zus dan benzinekosten betaalt. Dit zou ik overigens niet zelf aankaarten, maar dat terzijde.

  Als de zus niet mee zou gaan, zou er ook gereden moeten worden. De benzine kosten zijn dan voor de rekening van de autobezitters. Nu gaat de zus ook mee, en wordt er ineens gepraat over geld.
  Nu zie ik het dus zo: de meneer en mevrouw zijn eigenlijk wel blij dat de zus mee rijdt, want zo verdienen zij aan een familiebezoek.

 4. Heleen schrijft

  Dat is wel zo, O.N. Begrijpelijk, maar de zus spaart op jaarbasis waarschijnlijk een aardig bedrag uit door altijd maar mee te rijden, terwijl ze zelf ook een auto voor de deur heeft staan.
  Het idee om dan zo nu en dan met de auto van de zus te gaan, vind ik een prima alternatief. Als zij dan zelf geen lange afstanden wil rijden, kan iemand van het stel plaatsnemen achter het stuur.

 5. O.N. Begrijpelijk schrijft

  Helemaal mee eens, Heleen!
  Dat bedoelde ik dus aan het begin van mijn reactie..

  Al blijf ik erbij dat het je zus is:)
  Maar ik begrijp ook dat je zegt dat de zus zo een aardig bedrag opspaart, ik weet uit ervaring dat benzine godsgruwelijk duur is.

  Misschien kan de zus ze eens mee uit eten nemen, om zo de kosten te verdelen..

 6. Sandra schrijft

  Hahahahah.. Ik vind het wel amusant dat hierover gediscussieerd wordt. Als het mijn (schoon)zus is rijdt ze gewoon lekker mee wij moeten toch rijden. Het is wel attent als zij aanbiedt om een keer de benzinekosten te betalen maar het is geen must. En als je het een keer zat bent, dan zeg je gewoon ‘hey ga jij nu eens betalen zus’. Je hebt toch geen zakelijke relatie met je eigen zus! (Als je regelmatig met elkaar meerijdt heb je wel een gezonde familierelatie met elkaar lijkt me.)Sommige HTML is toegestaan