Spring naar inhoud


Meerijden blijkt niet gratis

Beste Beatrijs,

Een kennis van mij vroeg of ik met haar in de auto wilde meerijden naar een verjaardag, waarvoor we waren uitgenodigd. Ik vond het aardig van haar en ging graag op het aanbod in. Het ging om een ritje van ongeveer zes kilometer. Zo gezegd, zo gedaan en na de terugrit heb ik haar hartelijk bedankt. Later kwam ik haar weer tegen in de buurt en vroeg ze om vijf euro voor de benzinekosten. Ik vond dat vreemd. Zelf betaal ik regelmatig voor haar een drankje bij activiteiten die wij samen ondernemen. Moet ik haar hier op aanspreken en onze vriendschap op het spel zetten of maar gewoon betalen?

Een onverwachte rekening

Beste Een onverwachte rekening,

Met een vriend(in) meerijden in de auto voor een uitje valt normaal gesproken onder vriendendiensten die niet worden afgerekend. Als de chauffeur toch geld wil zien, dan moet dit van tevoren worden medegedeeld: ‘Je kan met me meerijden, als je wil, maar ik wil wel graag een bijdrage voor de benzine.’ Omdat er gewoonlijk geen geld aan te pas komt, als iemand incidenteel van een ander een lift krijgt aangeboden, is het heel onaangenaam om achteraf een rekening gepresenteerd te krijgen. Wanneer er van tevoren sprake is van een tarief, kunnen meerijders beslissen of ze wel of niet van het aanbod gebruik willen maken – bij een eis achteraf kan dat niet meer. In dit geval zit er weinig anders op dan te betalen, maar u kunt wel tegen uw vriendin zeggen dat u het prettiger had gevonden als zij van tevoren haar prijs had genoemd. U geeft haar dus haar zin en koopt haar af, maar uw correctie spreekt boekdelen: deze vriendschap is voorbij. In het vervolg houdt u afstand.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Rina schrijft

  Deze vriendschap is voorbij? Welnee, als je bij iedere miscommunicatie de vriendschap voorbij verklaard hou je niet veel vrienden meer over.
  Het gaat om een vriendin: het moet dus prima te doen zijn e.e.a. uit te praten.
  Rigoureuze besluiten zoals het verbreken van een vriendschap kan je altijd nog nemen, als er langere tijd meer problemen spelen die niet uit te praten blijken.

 2. Sylvia schrijft

  Ik ben wel benieuwd in wat voor auto deze kennis rijdt. Is dit soms een Hummer die 1 op 4 rijdt? Het gaat hier namelijk om een ritje van 6 km. Is dat heen en terug? Of is het totaal 12 km. totaal? Met een benzineprijs van circa 1,75 eurocent de liter is dit een duur ritje die “onverwachte rekening” moet betalen, Als je bijvoorbeeld voor je werk een dienstrit moet maken mag je 19 cent de kilometer declareren. Met 12 kilometers gaat het om een bedrag van Euro 2,28. Het lijkt er op dat deze kennis er ook nog een slaatje uit wil slaan. Ik zou deze kennis wel vragen hoe zij aan dit bedrag van 5 euro komt. Dan zal er voor haar weinig anders op zitten dan dit even te specificeren. En uiteraard lijkt het mij dan de werkelijk gemaakte kosten dan gedeeld worden met deze kennis die immers niet alleen taxi-chauffeur heeft gespeeld, maar ook zelf gast was op de verjaardag. Ik ben het met Beatrijs eens dat er dan weinig anders op zit dan te betalen, maar ik vermoed dat er dan wel een lager bedrag uitkomt dan de gevraagde 5 euro. Het spreekt inderdaad voor zich dat de vriendschap daarna voorbij is.

 3. Suzanne schrijft

  Inderdaad Sylvia, 5 euro voor een ritje van 6 (of 12) kilometer is nogal royaal…
  Dat is geen vriendin. Als het om 6 km. gaat zeg ik juist, als iemand aanbiedt om te betalen: ‘dat hoeft niet hoor, ik rijd tóch’…Sommige HTML is toegestaan