Spring naar inhoud


Wat te doen op een netwerkborrel?

Beste Beatrijs,

Tijdens mijn opleiding en daarna heb ik nooit deelgenomen aan het verenigingsleven. Ik heb geen ervaring met functioneren in een grotere groep. Nu ben ik op mijn 50ste lid geworden van een politieke partij met de bedoeling mensen te ontmoeten (mijn sociale kring is niet heel groot) en een steentje bij te dragen aan de totstandkoming en verspreiding van het gedachtegoed. Als je actief wilt zijn in de partij is het handig veel bijeenkomsten te bezoeken. Na afloop wordt er vaak nagepraat met een drankje en daar weet ik mij geen raad mee. Hoe gaat dat financieel? Ik wil bij niemand in het krijt staan, maar snel iemand een biertje in de hand duwen om gelijk te staan is ook erg geforceerd. Het geld groeit me niet op de rug en ik wil niet elke keer rondjes geven.

Gespreksonderwerpen willen me ook niet altijd snel genoeg te binnen schieten en dus ben ik geneigd iets dringends thuis voor te wenden en te vertrekken. Maar het lijkt me niet goed iedere keer snel weg te hollen. Hoe pak ik dit aan?

Bang voor de borrel

Beste Bang voor de borrel,

Het is inderdaad niet goed om na elke bijeenkomst snel naar huis te vluchten. Dan leert u nooit iemand kennen. Blijf wat rondhangen bij de nazit en begin met luisteren. U zit in een club van gelijkgestemden, dus niemand zal u wegkijken. De gespreksonderwerpen dienen zich vanzelf aan, omdat er net vergaderd is en dat levert altijd gespreksstof op. Politieke partijgenoten hebben altijd iets inhoudelijks om over van gedachten te wisselen, want ze hebben gemeenschappelijke doelen om na te streven. Meningsverschillen zijn er ook meer dan genoeg. Bij dit soort achteraf (netwerk)borrels, vinden gesprekken doorgaans plaats in kleine groepjes (drie, vier, vijf mensen) en minder vaak in duovorm. Het is helemaal niet nodig dat u in een groepje een thema aansnijdt. Dat doen de anderen wel. Dat gebeurt vanzelf. Stel vragen. Luister naar wat anderen te zeggen hebben en dwing uzelf om af en toe ook een duit in het zakje te doen. Anderen onderbreken mag. Accepteer een drankje, als u dat krijgt aangeboden. Als u zelf weinig geld hebt, doet u gewoon heel lang over uw drankje en een tweede slaat u af. Op z’n tijd kunt u zelf ook eens wat weggeven – dat hoeft niet elke keer.

In een tweegesprek kunt u, net als in een groep, om te beginnen reflecteren op wat er zich zojuist bij de vergadering heeft afgespeeld. U geeft commentaar, u geeft voorbeelden vanuit uw eigen ervaring, u vraagt hoe de ander erover denkt. Als dit inhoudelijke gesprek afloopt, en u weet niets te zeggen, kunt u altijd algemene vragen stellen aan de ander: waar woon je? wat voor werk doe je? heb je een gezin? hoe lang zit je al bij de partij? Van het een komt vanzelf het ander.

Artikelen in Scholen en verenigingen, Zakelijke relaties.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan