Spring naar inhoud


“Netwerken” op borrel

Beste Beatrijs,

De laatste tijd zie ik op uitnodigingen voor bijeenkomsten op mijn werk regelmatig staan ‘pauze met gelegenheid tot netwerken’ of ‘netwerkborrel’. Op een aankondiging voor een miniconferentie las ik: ‘Tijdens de afsluitende borrel is er voor iedereen de mogelijkheid om nog eens goed te netwerken’. Ik vind het eigenaardig om daar zo de nadruk op te leggen. Netwerken doet iedereen toch (meer of minder bewust) vanzelf al? Bij zo’n aansporing vergaat mij spontaan de lust, omdat ik het zo geforceerd vind klinken. Een collega van mij vindt het juist goed om dit woord te gebruiken. Volgens haar doen mensen het anders niet, terwijl het wel heel belangrijk is. Is het nou raadzaam om op uitnodigingen te vermelden dat er ‘gelegenheid is om te netwerken’ of is het onzinnig?

Geen netwerker

Beste Geen netwerker,

Netwerken is een modieuze term voor iets wat vroeger gewoon receptiepraat heette. Al sinds mensenheugenis staan mensen op informele bijeenkomsten met elkaar te kletsen, terwijl ze een glas in de hand houden. De conversatie graaft niet al te diep, men monopoliseert elkaar niet, maar circuleert en stelt zich open voor kennismaking met nieuwe mensen. Elke bekende die zich bij een bekende voegt wordt onmiddellijk voorgesteld aan anderen die er ook bij staan. Je hebt de receptietijgers – dat zijn degenen die heel bedreven zijn in dit gedrag – en er zijn ook verlegener mensen, die er meer moeite mee hebben van de ene op de volgende ijsschots te springen. Het idee dat je op recepties nieuwe contacten kunt opdoen waar je later loopbaansgewijs of anderszins voordeel van kunt genieten is noch nieuw, noch bijzonder.

Het woord netwerken geeft een gewichtig tintje aan de activiteit ‘praten met een drankje erbij’, een tijdpassering waaraan mensen zich in het algemeen voor de gezelligheid overgeven en die geen speciale meerwaarde verdient omdat er later nog enig persoonlijk nut uit zou kunnen voortkomen. Er hoeft geen wedstrijd ‘visitekaartjes verzamelen’ van te worden gemaakt.

Een borrel, receptie, koffiepauze of wat voor informeel samenzijn dan ook is per definitie een gelegenheid om te netwerken. Dit apart erbij vermelden is net zoiets als iemand uitnodigen voor een diner en als bijkomend lokkertje aankondigen dat er gelegenheid zal zijn om te eten, te drinken en te converseren.

Artikelen in Collega's, Festiviteiten.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan