Spring naar inhoud


Het goed maken met kennis

Beste Beatrijs,

Omdat ik me schaam over een situatie van jaren geleden waar een goede bekende bij was betrokken, reageer ik afstandelijk op haar wanneer ik haar toevallig ergens tref. We wonen in hetzelfde dorp. Zij was tijdens die situatie juist hartelijk en gastvrij tegenover mij en verdient die koelheid dus niet. Nu roept zij louter door haar toevallige aanwezigheid schaamtevolle herinneringen op. Erg kinderachtig van mezelf, maar ik kan er maar niet toe komen haar aan te spreken en te vertellen hoe het komt dat ik haar uitsluitend groet en verder afstand houd.

Zal ik haar een briefje of mooie kaart schrijven en dan maar op papier uitleggen hoe het zit?

Hoe maak ik het goed?

Beste Hoe maak ik?

Ik denk dat het beter is om die kennis persoonlijk aan te spreken en u te verontschuldigen voor uw koelheid. Een kaartje of briefje schrijven kan ook wel, maar het is omslachtiger. Eigenlijk moet die kennis daar dan weer op terugschrijven om te laten weten dat het zo goed is, excuus aanvaard, zand erover, dat soort dingen. Bij zo’n geschreven uitwisseling kunnen toch weer allerlei dingen misgaan, waardoor mensen alsnog worden gekwetst, en daar heb je in een open gesprek van mens tot mens minder kans op.

Dus als u iets goed te maken hebt, doe het dan rechtstreeks. Dat werkt beter. Tenzij uw kennis inmiddels vijandig tegenover u staat en daardoor minder benaderbaar is geworden. Dan kunt u beter een briefje schrijven. Maar als ze gewoon aanspreekbaar is, spreek haar dan aan. Beter laat dan nooit.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan