Spring naar inhoud


Weinig consumpties

Beste Beatrijs,

Een vriend van mij woont in een kleine studentenkamer, waar hij niet veel mensen kan ontvangen. Hij mailde laatst een uitnodiging voor zijn verjaardag rond: er is een bijeenkomst in een café en hij zal het eerste drankje van de avond betalen. Ik vind dat nogal karig. Het is waarschijnlijk niet de bedoeling dat iedereen na dat ene drankje weer opstapt, dus van genodigden wordt een behoorlijke investering verwacht. Zij moeten zowel een cadeau als hun eigen drankjes betalen. Vindt u dat dit kan? En zo nee, zou het wel sociaal geaccepteerd zijn als hij een maximum van vier of vijf drankjes per persoon zou instellen? Mag je je gasten limiteren als je je verjaardag in de kroeg viert?

Verjaardag in een café

Beste Verjaardag in een café,

Wat u beschrijft is een tamelijk normale gang van zaken onder studenten die vaak krap behuisd zijn. De jarige geeft gelegenheid om te feliciteren in een openbare ruimte en betaalt een paar consumpties voor zijn gasten. ‘Één drankje’ is qua traktatie inderdaad aan de karige kant. Beschouw het daarom niet zozeer als een verjaardagsfeestje met alles d’r op en d’r aan, maar als een vrijblijvende aankondiging van een avondje uit in een café met vrienden en bekenden. De consequentie van de opzet ‘gasten betalen hun eigen consumpties’ is dat cadeaus ook niet dringend gewenst zijn. Het gaat niet om cadeaus, maar om de gezelligheid. U kunt erheen gaan zonder cadeau of met een kleinigheidje, een drankje accepteren en de rest van uw consumpties zelf betalen. Dat is geen overdreven investering, want u zult toch wel eens vaker uitgaan met vrienden? Als het u toch te duur is of u vindt de verjaardag van uw vriend niet belangrijk genoeg, gaat u er niet heen. Dit is zo’n vrijblijvende uitnodiging dat u zich nergens toe verplicht hoeft te voelen.

Artikelen in Cadeaus, Horeca, Verjaardag.

Gelabeld met , , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Ik word ook wel eens voor zo’n feest uitgenodigd, maar sla altijd beleefd af. Als je geen groot feest kunt betalen moet je het gewoon klein houden. Je kunt altijd voorstellen je met je vrienden wat te gaan drinken (ieder dus op eigen kosten), maar dan zonder sociale verplichting waarbij er van de gasten wordt verwacht dat zij een cadeau meenemen.

  2. Jessica schrijft

    Wat in mijn vriendenkring gebruikelijk was in financieel andere/karige tijden, de jarige betaalde tot een bepaald bedrag, genoeg voor ongeveer 4 consumpties pp, en uiteraard de hapjes. Was dat bedrag bereikt, dan ging men over tot zelf betalen. Een cadeau namen we wel mee.Sommige HTML is toegestaan