Spring naar inhoud


Consumpties weigeren op feestje

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van 19 en samen met mijn vriend was ik laatst te gast bij zijn zuster en haar vriend, die jarig was. Het was een vrij klein gezelschap, waaronder ook de beide ouders van dit stel. In beide families is iedereen vrij netjes, maar de sfeer was erg informeel. Eerst kregen we koffie of thee met taart. Ik nam één kopje thee en een stukje taart. Een tijdje later werden nog andere drankjes aangeboden (cola, wijn, enzovoort). Maar ik had geen dorst en sloeg dit af. Ook na herhaald aandringen van de gastvrouw. In mijn ogen was dit niet onbeleefd, ik had simpelweg geen dorst. Maar achteraf wees mijn vriend mij erop dat dit wel onbeleefd, want ongezellig was. Zou u mij kunnen vertellen wat in deze situatie de juiste manier van handelen is? Is het onbeleefd om na de koffie/thee een ander drankje af te slaan? En wat andere versnaperingen betreft: zijn daar duidelijke regels voor? Kan ik bijvoorbeeld zoutjes afslaan, als ik al taart gegeten heb?

Consumptie verplicht?

Beste Consumptie verplicht?

U hoeft zeker geen dingen tegen uw wil te consumeren, als u ergens op bezoek bent. Het enige punt van weigeren, als het hele gezelschap na de thee/koffie op de volgende ronde overgaat (alcoholica plus frisdrank met zoutjes in dit geval), is dat de gastvrouw zich onzeker voelt of u misschien een kwartier/een half uur/ een uur later wél wat wil drinken. Normaal gesproken zit iedereen voortdurend met een glas voor z’n neus. Om te vermijden dat ze om het kwartier vraagt: ‘Wil je echt niets? Als je iets wil, moet je het zeggen, hoor!’ kunt u een glas water of spa nemen en daar niets of bijna niets van drinken. Zolang dat glas daar vol of half vol voor u staat, is alles in orde. Een glas water met of zonder prik is de code voor ‘Nee, dank je, ik hoef verder niets.’ Zoutjes en borrelhapjes kunt u altijd overslaan, zo nodig (als men aandringt) met dieetverwijzingen.

Artikelen in Broers en zussen, Eten en drinken, Verjaardag.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Margreet van Dijk schrijft

    Ik word altijd heel zenuwachtig van mensen die op bezoek zijn, en die niets willen eten of drinken. Inderdaad vanwege het feit dat je die mensen steeds opnieuw moet vragen of ze later dan wel wat willen. Ik zou heel blij zijn als die mensen de raad van Beatrijs opvolgen en een glas water vragen. Of ook gewoon een glas champagne accepteren en niet leegdrinken. Alles beter dan “niets hoeven”.

  2. F H-O schrijft

    Het is mogelijk een oude rubriek, maar goed: Vziw is een verjaardagsbijeenkomst, met het daarbij geven van kadootjes, delen van koffie/thee met taart en daarna een drankje, een, gezellig, ritueel met bijbehorende onderdelen. Het gaat er niet om of je dorst hebt.Sommige HTML is toegestaan