Spring naar inhoud


Betalen voor verjaardag

Beste Beatrijs,

Een vriendin heeft mij uitgenodigd om haar verjaardag te komen vieren in een bepaald restaurant. Zij heeft aangekondigd de wijn te zullen betalen. Haar gasten worden dus geacht om op eigen kosten een prijzig diner te gaan nuttigen. Aangezien ik een studente ben die aan het eind van elke maand de dubbeltjes om moet draaien, valt dit restaurant buiten mijn horizon. Nadat ik de jarige job had gemeld dat ik krap bij kas zit, kwam ze met een ander voorstel: een restaurant dat iets minder prijzig zou zijn. Maar ook een etentje in het goedkopere restaurant zou nog steeds een rib uit mijn lijf zijn. Heeft een jarige het recht om mij op deze kosten te jagen?

Dure verjaardag

Beste Dure verjaardag,

U hoeft zich nooit verplicht te voelen om in te gaan op uitnodigingen waarvoor u zelf de kosten moet dragen (restaurants, concerten of wat voor excursies dan ook). Dit zijn geen echte uitnodingen (want dan zou de gastheer/vrouw betalen), maar vrijblijvende voorstellen om iets gezelligs te ondernemen. Tegen een vrijblijvend voorstel kunt u ja of nee zeggen afhankelijk van zin en financiële draagkracht. Als u geen geld hebt, dan zegt u luchtig: ‘Sorry, geen geld!’

Artikelen in Etiquette, Verjaardag, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Arthur schrijft

    Inderdaad, het is een vrijblijvend voorstel en zo moet het ook benaderd worden. Ik ben zelf tot twee keer toe door mijn zus uitgenodigd om op haar verjaardag met ouders en andere familieleden van ons en haar partner uit eten te gaan.
    Ik en mijn partner zitten niet krap bij kas maar zijn bewust niet gegaan omdat wij van mening zijn dat een werkelijke uitnodiging voor een totaal gearrangeerde onderneming moet zijn waarbij je als genogigde geen kosten hoeft te rekenen.

    Laat je niet bezwaren omdat het een vriendin is, bedenk dat zij jou in deze positie neerzet.Sommige HTML is toegestaan