Spring naar inhoud


Betalen voor feestjes

Beste Beatrijs,

De familie van mijn man viert verjaardagen standaard in een eetcafé of restaurant. En altijd met de mededeling erbij dat het ‘uiteraard op eigen kosten’ is. De rekening loopt behoorlijk hoog op: 50 tot 75 euro per persoon. Plus een cadeautje voor de jarige, dus een verjaardag is zomaar 100 à 150 euro voor ons. Als we afzeggen, geeft dat veel commentaar van de familie en mijn man voelt zich daardoor heel ongemakkelijk. Wat kan ik met deze steeds terugkerende situatie?

Dure verjaardagen

Beste Dure verjaardagen,

Behalve onder armlastige studenten is heel ongebruikelijk en ook uitermate ongastvrij om mensen uit te nodigen voor een feestje en ze dan zelf hun consumpties te laten betalen. Dit is geen manier van doen. Natuurlijk hebt u alle vrijheid om er niet heen te gaan. Zeg beleefd af voor de gelegenheid en vertel, als men misnoegd reageert, eerlijk dat u het uitje u te duur is. U kunt de zaak netjes afhandelen door de jarige per post een cadeau(bon) te sturen ter waarde van een bedrag dat u redelijk vindt met een felicitatiekaartje erbij. Nodig de schoonfamilie eens uit bij u thuis voor een verjaardagsfeestje van uzelf of uw man, waarvoor u geen consumptiekosten in rekening brengt. Zo laat u zien hoe het anders kan.

Artikelen in Verjaardag.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Guus schrijft

  Ik zou ook snel bedanken voor zulke feestjes buiten de deur. Wat is dan het idee: we vieren onze verjaardag gemakkelijk in een café (geen rommel, geen gedoe), maar de rekening is wel voor jullie? Heel ongastvrij om dat te verlangen, nota bene van familie. Nederlandse beknibbeling.

 2. Henri Bik schrijft

  Het komt inderdaad in eerste instantie vreemd over om je verjaardag op die manier te vieren. Maar als je erover nadenkt is het eigenlijk een leuke manier met veel voordelen
  voor zowel gasten als de jarige. Als je uit een gezin komt van bijvoorbeeld 4 kinderen kan het aantal gasten snel oplopen naar 16, dus dan kan dit systeem een uitkomst zijn.

  De jarige heeft er geen werk aan, kan vrolijk mee feestvieren en hoeft niet op te ruimen.
  De jarige kan net zoveel mensen uitnodigen als gewenst, er is geen beperking door het formaat huiskamer waarover wordt beschikt en er kan gedanst worden.

  De gasten kunnen eten en drinken wat ze zelf willen en hebben waarschijnlijk een grotere groep mensen waarmee ze zich kunnen vermaken of nemen zelf nog een leuke gast mee.

  Als ik de vraagster was zou ik gezellig feest vieren met die vrolijke schoonfamilie.

 3. Maria schrijft

  Compromis zou kunnen zijn, dat de jarige alle drankjes betaalt en dat gasten vrij zijn om op eigen rekening eten te bestellen. Dan blijft het idee van traktatie door de jarige toch enigszins gehandhaafd.Sommige HTML is toegestaan