Spring naar inhoud


Betalen voor verjaardag

Beste Beatrijs,

Onlangs ontvingen mijn vrouw en ik een uitnodiging voor de viering van de verjaardag van haar broer. Er was sprake van een diner in een restaurant en daarna de mogelijkheid om na te borrelen voor wie wilde. Voorzien van een cadeau togen wij naar de feestlocatie alwaar van een heerlijk en gezellig diner werd genoten. Van de afloop waren wij minder gecharmeerd. Vlak voor het verlaten van de dinertafel werd ons doodleuk gevraagd of wij onze portie van de rekening wilde betalen. Verbijsterd keek ik rond en zag dat iedereen al bezig was hutje bij mutje te leggen. Zo hoort het toch niet te gaan wanneer je uitgenodigd bent?

Betalende verjaardagsgast

Beste Betalend,

Het is absoluut incorrect om mensen voor een etentje uit te nodigen en hen achteraf de rekening te presenteren. Gastvrijheid betekent dat men z’n gasten vrijhoudt, niet dat men ze afperst. Van tevoren aankondigen dat mensen hun portemonnee mee moeten nemen is in theorie mogelijk, alleen is er dan geen sprake meer van een ‘feestelijke gelegenheid’, noch van ‘gasten’, noch van ‘uitnodigen’, maar van een voorstel tot gemeenschappelijke tijdpassering met een prijskaartje eraan. Tegen zo’n voorstel kunnen mensen ja of nee zeggen naar gelang hun luimen en financiële marges, niemand hoeft zich verplicht te voelen, en er komen verder geen cadeaus bij te pas.

In dat restaurant werd u voor het blok gezet, en moest u wel betalen. Uw zwager zou toch eens moeten horen dat dit geen goede aanpak is. Uw vrouw (zijn zuster) kan waarschijnlijk zoiets beter met hem opnemen dan u. Dat het nu niet meer om die 50 of 80 euro gaat, maar dat hij in de toekomst geen entreegelden meer moet heffen voor zijn verjaardag, en al helemaal niet achteraf, want dat genodigden daar een katterig en bekocht gevoel aan overhouden.

Artikelen in Broers en zussen, Verjaardag.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan