Spring naar inhoud


Betalen voor gastvrijheid

Beste Beatrijs,

Onlangs werd ik uitgenodigd voor een verjaarsfeestje van een vriendin. In de uitnodiging stond dat het mogelijk was om te blijven eten. Ik moest van ver komen en ook weer terug, dus dat leek me handig. Ik verwachtte een pan soep of zoiets, maar op het feestje bleek dat er patat werd gehaald en dat de gasten geacht werden daar zelf voor te betalen. Kun je protesteren in zo’n situatie? Ik heb wijselijk mijn mond gehouden. Bij thuiskomst wachtte er een e-mail van de gastvrouw met een bedrag en een rekeningnummer.

Wat nu te doen? Ik heb er feitelijk mee ingestemd en het bedrag is bepaald futiel, dus betalen is verreweg het makkelijkst. Maar eigenlijk vind ik het belachelijk. Ik bedacht dat ik de bal makkelijk terug kan kaatsen door de maaltijd die ik op mijn eigen verjaardag gekookt heb bij haar in rekening te brengen. Is dit een slecht idee?

Patat was niet gratis

Beste Patat was niet gratis,

Feestjesgevers horen hun gasten geen rekening te presenteren voor de genoten gastvrijheid. Of het bedrag groot of klein is doet niet ter zake. Er hoort eenvoudig niet achteraf om geld gevraagd te worden voor de verstrekte consumpties.

Ik raad u aan om het mailtje gevoeglijk te negeren. Maak geen geld over en stuur geen mailtje met de mededeling dat u niet gaat betalen. Sla ook niet terug door haar met terugwerkende kracht de maaltijd van uw eigen verjaardag in rekening te brengen. Dan zou u zich schuldig maken aan hetzelfde gedrag dat u de gastvrouw kwalijk neemt. Doe niets en wacht rustig af. Waarschijnlijk zal de gastvrouw ervoor terugdeinzen om een aanmaning te sturen. Ook lijkt de kans niet groot dat ze zal opbellen met de vraag waar het geld blijft. Mocht ze toch een tweede incassopoging wagen, dan maakt u het bedrag over onder vermelding ‘schuld verjaardagsfeestje’.

Artikelen in Verjaardag.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan