Spring naar inhoud


Ellendige vliegreizen

Beste Beatrijs,

Over een paar weken gaan wij met vakantie. En elk jaar zie ik op tegen de vliegreis, vooral tegen de medepassagiers. Vorig jaar zat er iemand achter mij met zijn voet langs mijn stoel naar voren gestoken zodat ik als ik uit het raam wilde kijken, tegen die blote voet aankeek. Dat vond ik zeer onsmakelijk. Dat zijn toch geen manieren? Eigenlijk is alles aan vliegen irritant, van de lange wachtrijen op Schiphol tot het gemier in het vliegtuig: te veel en te grote stukken handbagage die iedereen meesleept, het gezeur met die kinderen die constant tegen je rugleuning zitten aan te trappen, de uitgestrekte benen in het middenpad, het opstaan van de mensen zodra het vliegtuig is geland. Ze staan dan een kwartier  in het middenpad tegen je stoel te duwen en in je nek te hijgen. Mensen zijn zo onbeschoft en meteen op hun tenen getrapt als je er iets van zegt.

Hoe kan ik een vliegreis aangenamer voor mezelf maken? Hoe wijs ik een ander erop dat hij zich niet moet gedragen alsof hij alleen in het vliegtuig zit?

Irritante medepassagiers

Beste Irritante medepassagiers,

Iedereen, inclusief uzelf, wil op een koopje naar verweg. Bijgevolg heeft de vliegtuigindustrie zich door het sardienblikje laten inspireren. Als u minder last van medepassagiers wil, moet u er meer geld tegenaan gooien. U neemt dan een lijnvlucht van een dure maatschappijen in plaats van een goedkope chartervlucht aan de randen van de nacht, of u gunt uzelf het comfort van de business class.

In de toeristenklasse intussen, waar het toch wel weer op uit zal draaien, kunt u een regelrechte inbreuk op uw lichaamsruimte best redresseren. Aan de passagier die zijn blote voet tussen de rugleuning van uw stoel en het raampje wrikt vraagt u vriendelijk of hij die voet wil weghalen. Ook het kind dat in uw rugleuning trapt kunt u vragen, desnoods via de ouders, of hij daarmee op wil houden. Maar verder zult u het moeten verdragen allemaal. U kunt geen mensen gaan corrigeren voor het geschreeuw van hun kinderen, te veel handbagage of te vroeg opstaan. U beschikt vast over een reservoir van mildheid ergens diep verborgen in uw persoon. Boor dat aan! Houd voor ogen dat u niet de enige bent met een hekel aan benarde omstandigheden in een vol vliegtuig. Heb medelijden met uw medepassagiers, vooral met de kinderen onder hen, zoals u medelijden met uzelf hebt. Leg van tevoren een extra dik mentaal stootkussen tegen irritatie aan en bereidt u zich erop voor dat het weer een verschrikkelijke vlucht zal worden: een grote aaneenschakeling van ellende en ergernis, veroorzaakt door onbeschofte medereizigers. Hoe afschuwelijker het eruit ziet in uw fantasie, hoe meer het uiteindelijk mee zal vallen.

Artikelen in Reizen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Martijn schrijft

    Topadvies, hulde Beatrijs!Sommige HTML is toegestaan