Spring naar inhoud


Wie zit waar?

Beste Beatrijs,

Laatst ging ik met twee andere vrienden bij een gemeenschappelijke vriend thuis eten, die nog thuis woont. Samen met de vader en broer van die vriend (zijn moeder was er niet) gingen wij met ons zessen aan tafel. Er stonden vijf normale stoelen en borden en een combinatie kruk-soepbord. Mijn vriends vader en ik gingen als laatsten aan tafel en ik zei: ‘Zal ik de kruk nemen?’ De vader bood mij de andere plaats aan. Ik zei dat het mij niet uitmaakte. Hierop verwisselde de vader mijn kruk en soepbord voor zijn stoel met rugleuning en normaal bord en nam zelf op de kruk plaats. Ik voelde mij hier ongemakkelijk onder: alsof ik als gast de beste stoel en bord opeiste en de pianokruk aan de heer des huizes overliet. Had ik moeten protesteren en moeten weigeren op de ‘betere’ stoel te gaan zitten? Of handelde de vader in overeenstemming met de etiquette?

Geef mij maar de pianokruk

Beste Geef mij maar de pianokruk,

Gasten horen een goede plaats of stoel te krijgen, wanneer ze ergens te eten zijn gevraagd. Maar leeftijd speelt ook een rol. Het is niet de bedoeling dat een oudere (de heer of vrouw des huizes) op een krukje gaat zitten, zodat gasten (vrienden van kinderen, een generatie jonger dus) de goede stoelen krijgen. In zo’n geval moet een van de twee zonen op eigen initiatief op de kruk gaan zitten. Dan was het getouwtrek tussen u en de vader niet nodig geweest. Begrijpelijk voelde u zich een beetje ongemakkelijk hieronder. Maar als gast kon u moeilijk anders dan meegaan met hoe de gastheer het wilde regelen. Wat de vader eigenlijk had moeten doen is tegen een van zijn zoons zeggen: ‘Wil jij even op de pianokruk gaan zitten en je vriend de gewone stoel geven.’

Artikelen in Traditionele etiquette, Visite.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan