Spring naar inhoud


Buitenlandse tafelmanieren

Beste Beatrijs,

Als je (on)bekende gasten voor een mooi diner uitnodigt, kun je op de uitnodiging een kledingadvies vermelden. Hoe bereik je dat die (on)bekende gasten weten dat van hen ook bepaalde tafelmanieren worden verwacht?

Wij zijn, en hebben op onze beurt onze kinderen, ‘netjes’ opgevoed: niet met volle mond praten, rechtop zitten, niet voor iemand langs reiken, geen ellebogen op tafel, niet met bestek zwaaien, niet prakken, enzovoort. Als iedereen zich daar een beetje aan houdt, loopt alles soepel.

Wij hadden laatst veel onbekenden te gast en wij en onze kinderen zaten verbijsterd naar de (Amerikaanse, Arabische, Chinese) nieuwelingen te kijken, die in de kortste keren van de fraai gedekte tafel een puinhoop maakten.

Ontzet door ‘vreemde’ tafelmanieren

Beste Ontzet,

U vraagt zich af hoe u ervoor kunt zorgen dat de door u uitgenodigde gasten zich aan uw tafelmanieren houden. Het antwoord hierop luidt: dit kan niet. De bedoeling van zo’n etentje is een gezellig samenzijn (samen het brood breken en zo meer) en het opvoeden van de gasten valt buiten dit bestek.U kunt alleen uw eigen kinderen opvoeden. Meestal houden bezoekers zich trouwens wel in en letten nauwkeurig op wat de gastheer/vrouw zoal doen om dit te imiteren. Maar als ze dat nalaten, kunt u ze niet gaan zitten corrigeren. Dat is nog veel onbeleefder.

Het enige wat u te doen staat als u weer eens een uitheems gezelschap voor het eten uitnodigt is een bont tafelkleed neerleggen, waar je de vlekken niet zo op ziet, veel papieren servetjes bij de hand houden, en u verheugen over het feit dat uw gasten zich kennelijk zo bij u op hun gemak voelen dat ze doen wat ze thuis gewend zijn.

Artikelen in Eten en drinken, Visite.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan