Spring naar inhoud


Zoons hebben slechte tafelmanieren

Beste Beatrijs,

Al jaren zijn mijn drie zoons de deur uit en twee van hen hebben ook al een eigen gezin gesticht. Onze maaltijden waren altijd een rustpunt van de dag. Ook nu nog liggen hun servetringen klaar, als ze op bezoek komen.

Mijn probleem is dat mijn zoons onbehouwen tafelmanieren vertonen. Ze eten met een lepel in plaats van met een vork, ze zetten hun ellebogen op tafel en ze praten met volle mond. Als ik hier aanmerkingen op maak, dan zeggen ze dat het op deze manier ook best kan en dat Italianen ook zo hun pasta eten. Dit speelt bij ieder bezoek wel een keer. Hoe moet ik dit aanpakken?

Slobberende zoons

Beste Slobberend,

Uw zoons zijn wel wat oud voor dit gedrag. Dit is meer iets voor kinderen en de kinderleeftijd is dan ook de juiste tijd voor het bijbrengen van goede tafelmanieren, want er gaan jaren van strikte supervisie overheen. Op een gegeven ogenblik hebben kinderen de aanwijzingen zo vaak gehoord dat de gewenste manieren automatisch worden vertoond.

Blijkbaar is dit niet gelukt met uw zoons. En het is heel moeilijk om het gedrag bij volwassenen aan te leren. Dat lukt alleen wanneer ze gemotiveerd zijn, en uit uw woorden maak ik op dat het onderwerp tafelmanieren hen niet bijzonder interesseert. Wat u nog zou kunnen proberen is uzelf in de strijd werpen. Dat gaat ongeveer zo: U zit met uw zoons aan tafel, vraagt om hun aandacht en stelt vervolgens de vraag of zij u misschien een plezier willen doen. Dan zullen ze wel ‘ja’ zeggen, want welke zoon wil z’n moeder nu niet een plezier doen.

U laat een korte stilte vallen en terwijl zij verwachtingsvol naar u opkijken, legt u het allemaal nog maar eens uit. Hoe het ook al weer zit met mes en vork, volle mond, de ellebogen, servetgebruik, de hele mikmak. Vertel hoe prettig u het zou vinden als zij zich aan uw eettafel gezeten aan deze toch zeer eenvoudige regels zouden houden. Voeg er aan toe dat u dan nog blijer met hun aanwezigheid zou zijn dan u toch al bent.

Artikelen in Eten en drinken, Ouders en volwassen kinderen, Visite.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Onbehouwen? schrijft

    Ik begrijp het antwoord slechts ten dele.

    Betekent dit dan dat pasta die op de gebruikelijke wijze, dus met lepel en vork, wordt geconsumeerd, ‘foutief’ wordt geconsumeerd?

    Ik ben zelf overigens Indisch en heb er de grootst mogelijke moeite mee rijst te zien worden gegeten met mes en vork.Sommige HTML is toegestaan