Spring naar inhoud


Een vriendin met slechte tafelmanieren

Beste Beatrijs,

Al een jaar lang heb ik (jongen van 17) een hele lieve vriendin. Ze is heel beleefd en sociaal, maar ik stoor me aan haar tafelmanieren. Zo praat ze met volle mond en eet met alleen een vork in haar rechterhand, terwijl ze op haar linkerhand zit. Ik ben opgevoed met goede tafelmanieren, maar bij haar thuis besteden ze hier minder aandacht aan. Als ze bij mijn familie heeft meegegeten en ik haar achteraf op haar tafelmanieren aanspreek, zegt ze: ‘Wat maakt het uit? Het is je familie maar.’ Ik sta dan altijd met mijn mond vol tanden. We zijn ook een keer samen uit eten gegaan en toen at ze ook zo. Ik wil goede argumenten hebben tegenover haar.

Waarom netjes eten?

Beste Waarom netjes eten,

Er zijn twee argumenten om je vriendin tot gedragsverandering aan te sporen:
1. Haar manier van eten valt niet goed in formele situaties, zoals etentjes met belangrijke mensen die op de een of andere manier macht hebben (denk aan: mensen die beslissen over sollicitaties of promoties, ouderen die je kunnen insluiten of buitensluiten). Wie slechte tafelmanieren heeft maakt zichzelf onaantrekkelijk voor mensen en clubs die de lakens uitdelen.

2. Jij kunt er zelf niet tegen. Haar slechte tafelmanieren stuiten je tegen de borst en boezemen je walging in, zoals iemands gebrek aan (zelf)beheersing een ander fysiek kan afstoten. Als ze op haar manier haar eten wegwerkt, houd je niet van haar en het lukt je niet om je daar overheen te zetten. Slechte tafelmanieren zijn een effectieve manier om de liefde om zeep te helpen.

Vooral het tweede argument zou haar kunnen motiveren om de geëigende tafelmanieren in praktijk te brengen. Zo moeilijk is het niet. Kinderen van zeven, acht hebben het al onder de knie. Het is een kwestie van oefenen en na een paar weken gaat het automatisch. Als ze jou als vriendje wil houden, zal ze deze moeite moeten nemen.

Artikelen in Eten en drinken, Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marieke schrijft

    Nou nou, wat een reactie Beatrijs.
    Jongen van 17, van tip 2 zou ik mij niets aan trekken. Het kan inderdaad heel onaantrekkelijk zijn als iemand niet netjes eet maar ik denk niet dat je daar het zwaartepunt op moet leggen.
    Mijn man at vroeger (ook) heel onbehouwen en met zijn bestek verkeerd om. Hij heeft van huis uit geen tafelmanieren meegekregen omdat men daar nooit uitgebreid en lekker kookte en er een gezellige avond van maakte. Ik heb hem gevraagd of hij alsjeblieft rustig en netjes wil eten, zo geniet je er meer van, het is beleefd naar de kok (of je ouders) toe en het ziet er smakelijker uit. Hij let erop, eet een stuk netter en mocht hik toch onverhoopt gaan schrokken dan zeg ik dat zachtjes en kunnen we erom lachen.
    Succes en veel geluk met je lieve vriendin.

  2. Floris schrijft

    Hou toch eens op met die apologetische flauwekul.
    Een mens heeft op zijn hoogst 30 seconden om een eerste indruk te maken. Manieren spelen daar een grote rol bij. Wat mij betreft volkomen terecht.

    Door netjes te eten spreek je respect uit voor je tafelgenoten. Gebrek aan manieren spreekt disrespect uit. Vandaar dat ik het idee dat je je voor je familie onbehouwen kan gedragen volstrekt idioot vind. Waarom zou je familie minder respect verdienen dan je vrienden/collega’s/klanten/baas?

    Het menselijk brein werkt nu eenmaal met categorieën en “short cuts”. Een accountant die een slordig bureau heeft zal ook wel slordig zijn in zijn werk. Iemand die niet weet hoe het hoort aan tafel zal ook wel niet weten hoe het hoort in andere sociale situaties etc. Dat hoeft niet zo te zijn maar zo werken de hersenen wel.

    Wat betreft de vriendin van de briefschrijver: Maak goede manieren je alsjeblieft eigen. Een tweede natuur, een automatisme. Als je dan een keer een belangrijk diner hebt met een klant of (potentiële) werkgever gaat alles vanzelf en hoef je er niet over na te denken. Men kijkt namelijk niet alleen of je het doet “zoals het heurt” maar ook hoe makkelijk je dat af gaat.



Sommige HTML is toegestaan