Spring naar inhoud


Kinderen in geboortekostuum

Beste Beatrijs,

Zoals vele families hebben wij met mijn schoonfamilie een familie-whatsappgroep. Een gezellige groep waarbij we op de hoogte worden gehouden van alle familienieuwtjes. Sinds er kinderen zijn geboren bij de broers en zussen van mijn man, krijgen we regelmatig foto’s van de kleintjes. We hebben zelf ook kleine kinderen en natuurlijk is het leuk om foto’s uit te wisselen. Nu krijgen we ook wel eens foto’s toegestuurd waar de kindjes zonder kleren op staan. Mijn man en ik vinden dit vervelend. Hoe kunnen we dit tegen de familie zeggen zonder dat dit verkeerd wordt opgevat?

Geen naaktfoto’s svp

Beste Geen naaktfoto’s svp,

Mogelijk vindt uw (schoon)familie het een beetje nuffig als u protesteert tegen foto’s op de familie-app van kleine, blote neefjes en nichtjes. Anderzijds moeten mensen in deze digitale tijden erg oppassen dat ze niet op een of andere manier met kinderporno worden geassocieerd. Als u wil dat uw familieleden ophouden met het versturen van naaktfoto’s van hun kinderen, raad ik u aan om ze te waarschuwen dat via social media verspreide naaktfoto’s altijd vindbaar zijn voor kwaadwillenden en blijven circuleren op internet. Naaktfoto’s van iedereen, dus ook van jonge kinderen. Als ze de privacy van hun kinderen willen beschermen, kunnen ze die foto’s dus beter niet uploaden. Bovendien, kunt u eraan toevoegen, dat u ter zelfbescherming geen enkele naaktfoto op uw computer/ smartphone wil bezitten. Niet van uw eigen kinderen en ook niet van uw neefjes en nichtjes. U weet maar nooit hoe zoiets zich tegen u kan keren. Dat zal hen wel aan het denken zetten.

Artikelen in Internet en e-mail, Kinderopvoeding.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Peter schrijft

  Over welke leeftijden praten we? Hoe oud zijn (kleine) kinderen? Ik heb even gezocht, en vond dat jonge mensen tussen 2 en 4 jaar oud doorgaans “kleine kinderen” genoemd worden. (en tot zes jaar kleuters, en daarna basisschoolleerlingen). Waar gaat het naar toe met de maatschappij als je in familieverband al niet eens meer onbezorgd en onbekommerd familie-kinderfoto’s kan rondsturen. Zijn we preuts en truttig aan het worden. Het is niet zo dat ik vind dat we onverkort terug moeten naar de vrije jaren zestig en zeventig, maar om fotos van blote neefjes en nichtjes te verbannen gaat mij te ver. Het kind op de foto heeft geen seksuele bedoelingen, de fotograferende ouders hebben die niet, en ik neem aan dat de ontvangende familieleden die ook niet hebben.
  Mijn hemel, straks wil men misschien instellen dat meisjes van 3 een bikinibovenstukje aantrekken.

 2. Janneke schrijft

  Ter aanvulling: al het beeldmateriaal dat via Whatsapp wordt verstuurd is hierdoor het wettelijk eigendom van Whatsapp en mag voor hun doeleinden gebruikt worden zonder dat verdere toestemming nodig is. Wellicht dat dit uw familie verder aan het denken zet.

 3. Floris schrijft

  @ Janneke, dat is feitelijk onjuist.

  Zie de website van Whatsapp:
  We joined Facebook in 2014. WhatsApp is now part of the Facebook family of companies. Our Privacy Policy explains how we work together to improve our services and offerings, like fighting spam across apps, making product suggestions, and showing relevant offers and ads on Facebook. Nothing you share on WhatsApp, including your messages, photos, and account information, will be shared onto Facebook or any of our other family of apps for others to see, and nothing you post on those apps will be shared on WhatsApp for others to see.

  Your messages are yours, and we can’t read them. We’ve built privacy, end-to-end encryption, and other security features into WhatsApp. We don’t store your messages once they’ve been delivered. When they are end-to-end encrypted, we and third parties can’t read them.

  https://www.whatsapp.com/legal/

  Het beeldmateriaal dat je verstuurd is ten eerste jouw eigendom en ten tweede beveiligd en niet voor Whatsapp toegankelijk. Daarnaast worden berichten niet op de servers van Whatsapp opgeslagen maar op de apparaten van de betreffende klanten.Sommige HTML is toegestaan