Spring naar inhoud


Andermans vakantie-dvd bekijken

Beste Beatrijs,

Mijn schoonouders, zwager, schoonzus en hun vier kinderen gaan ieder jaar op wintersport.
Mijn vrouw, kinderen en ik gaan nooit mee, want ik wil als kleine zelfstandige geen risico op een wintersportblessure lopen. Nu hebben we vorig jaar ruim een uur naar een dvd van hun wintersportbelevenissen gekeken. Binnenkort krijgen we dat natuurlijk weer over ons heen. Ik zie daar tegenop, want ik vind die films niet boeiend en voor onze kinderen, die er immers niet bij waren, nodeloos pijnlijk. Onze twee kinderen spelen veel met hun nichtjes en neefjes en blijven op die manier aan onze kop zeuren wanneer wij op wintersport gaan. Kan ik mijn schoonfamilie vragen om de film niet te vertonen?

Niet op de lange latten

Beste Niet op de lange latten,

Een uur lang familiaal gedartel in de sneeuw bekijken is wat lang. Ik begrijp dat u zich verveelt. Maar ja, de schoonfamilie vindt het leuk om naar zichzelf te kijken en een beetje te pronken met hun sneeuwcapriolen, dus u moet het maar lijdzaam ondergaan. Met een tijdschrift op schoot of uw mobieltje, waar u uw aandacht op kunt richten, zal dat toch wel lukken? Maak u geen zorgen over de jaloezie die bij uw kinderen wordt gewekt. Er worden voortdurend in duizenden families (urenlange en bijzonder saaie) dvd’s vertoond van vakantiebelevenissen. Of eindeloze reeksen digitale foto’s. Dat is voor kinderen niet pijnlijker dan het feit zelf dat hun neefjes en nichtjes op vakantie zijn geweest. Het is des kinds om ‘Ik wil dat ook!’ te roepen, wanneer ze iets aantrekkelijks ontwaren, hetzij op tv of dvd, hetzij in de etalage van een speelgoedwinkel. Het is aan ouders om te bepalen welke verlangens ze op enig moment kunnen inwilligen en welke niet. U voelt niet voor een skivakantie – dat is uw goed recht. Laat u zich verder niet van de wijs brengen door een kinderlijk zeuroffensief.

Artikelen in Familie, Visite.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Dave schrijft

  Geachte Beatrijs,

  Helaas ben ik het niet eens met uw advies. Het kan als respectvol worden gezien om een persoonlijke film van mensen te bekijken, ondanks dat men daar zelf geen zin in heeft.
  Echter, om dan tijdens de film jezelf bezig te houden met andere middelen, lijkt mij dan weer zeer respectloos. Als er dan toch voor gekozen wordt om eigen principes/interesses aan de kant te zetten om mensen tegemoet te komen in hun drang hun eigen plezier op ongevraagde wijze met anderen te delen, dan zal men dat ook 100% moeten doen en dus ook net doen alsof de film daadwerkelijk interessant is.

  Het mogelijke disrespect door duidelijk niet naar de film te kijken lijkt mij erger dan het pijnlijke moment door eerlijk te zeggen, dat men daar geen behoefte aan heeft. Eerlijkheid kan hard en pijnlijk zijn, maar is uiteindelijk wel eerlijkheid en kan alleen maar gewaardeerd worden. Mocht dit niet zo zijn, dan ligt dat meer aan de ontvanger.

 2. CH schrijft

  Geachte Niet op Lange Latten,

  Ik kan me goed voorstellen dat u dat soort dvd’s ontzettend saai vindt.
  Voor u demonstratief een tijdschrift pakt of zegt dat u geen belangstelling heeft voor hun sneeuwcapriolen kunt u nog proberen malle pietje te spelen. U veinst wat interesse maar bent regelmatig ook even afgeleid. U vraagt of die tafel nieuw is, maakt een opmerking over de kat die al een hele tijd in de tuin zit, etcetera.
  Als uw schoonfamilie over een beetje verstand beschikt merken zij dat de dvd’s niet de gewenste verpletterende indruk maken. Hebben ze hun ego lief, en dat zal ongetwijfeld als je je gasten jaarlijks dit soort filmpjes opdringt, dan besparen ze zich misschien een volgende vernedering met ogenschijnlijk welwillend maar feitelijk niet bijster enthousiast of geïmponeerd publiek.

 3. Josien schrijft

  Waarom niet eerlijk zeggen: het klinkt vreselijk onaardig en ik vind het ook moeilijk om ervoor uit te komen maar ik vind vakantie dvd/s/foto’s kijken niet leuk.. Kan dat?Sommige HTML is toegestaan