Spring naar inhoud


Omgaan met andermans huissleutel

Beste Beatrijs,

Mijn vriend (weduwnaar) en ik wonen sinds twee jaar samen in het huis waar zijn twee allang zelfstandig wonende kinderen (21 en 25 jaar) zijn opgegroeid. Die kinderen hebben de sleutel en komen af en toe onaangekondigd binnen. Ik vind dat niet prettig en zou de sleutel willen terugvragen. Ook zou ik willen dat ze eerst bellen en vragen of hun bezoek gelegen komt. Maar mijn partner vindt dat ze altijd welkom zijn. Ik wil hen niet plotseling in de huiskamer aantreffen, terwijl ik net onder de douche vandaan kom. Mijn vriend vindt mij ongastvrij. Wat is uw mening?

Sleutelbeleid

Beste Sleutelbeleid,

Een stel dat samenwoont moet het onderling eens zijn over wie er nog meer een huissleutel heeft. Dit kan geen eenzijdige beslissing zijn. Ter vergelijking: uw vriend zou ook protesteren als u de sleutel zou geven aan een broer of zus met een vrijbrief om op elk willekeurig moment te komen binnenvallen.

Dat zijn kinderen over de huissleutel beschikken is begrijpelijk – ze hebben daar hun hele jeugd gewoond. Ter discussie staat het gebruik van die sleutel. Het bezit van andermans sleutel (veel buren wisselen sleutels uit) impliceert niet dat je vrijelijk elkaars huis kunt in- en uitlopen. In het geval van uw vriend en zijn kinderen is er sprake van ingrijpend veranderde omstandigheden: de kinderen wonen elders, hun moeder is overleden, hun vader heeft een nieuwe partner met eigen privacybehoeftes. Omdat u hun moeder niet bent, is het domweg hun ouderlijk huis niet meer, dus kunnen ze zich ook niet meer gedragen alsof ze daar nog wonen. Op zichzelf is het handig als de kinderen een sleutel bezitten voor in geval van nood of wanneer ze tijdens een vakantie de planten water komen geven. Maar uw wens dat de kinderen uw territorium respecteren is alleszins redelijk. De regel zou moeten zijn dat de kinderen hun komst telefonisch aankondigen en dat ze, ook wanneer ze worden verwacht, geen gebruik maken van hun sleutel, maar altijd dienen aan te bellen.

Bespreek dit nogmaals met uw partner en maak er een halszaak van. Hij moet overstag gaan op dit punt, want het is heel onaangenaam voor u om achter uw eigen voordeur ineens oog in oog te staan met indringers. Uw vriend is degene die vervolgens zijn kinderen het nieuwe regime moet meedelen. Hij kan dit toelichten met een beroep op wederkerigheid. Zijn kinderen zouden raar opkijken, wanneer hun vader en zijn vriendin zich onaangekondigd eigenmachtig toegang verschaften tot hun huis. Voor beide partijen gelden dezelfde regels.

Artikelen in Stieffamilie, Visite.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Maria H schrijft

    Ik vind het logisch en redelijk dat de kinderen aanbellen i.p.v. met behulp van de sleutel binnen komen. Echter is het echt nodig dat elk bezoek telefonisch aangekondigd wordt? Dat gaat toch een beetje ver. Ik persoonlijk zit er niet op te wachten dat Jan en alleman maar aan komt waaien, maar eigen familie, zoals broers en zusjes, ouders of kinderen die zijn toch altijd welkom. Waarbij gerespecteerd moet worden dat er wel eens een klusje afgemaakt moet worden en het bezoek vertrekt na een kort praatje of zichzelf vermaakt.

  2. charlotte bakker schrijft

    Niet iedereen houdt ervan om via “dedeurbel overvallen te worden” en zeer zeker niet als dat onaangekondigd en onuitgenodigd is. Men heeft het recht om bezoek te weigeren als dat net op een moment is dat het niet gelegen komt. Dus in bovenstaand geval dienen de kinderen de privacy van de betrokken partij te respecteren.

  3. Patrick schrijft

    Het lijkt me voor de kinderen ook niet prettig om opeens oog-in-oog te staan met hun naakte stiefmoeder of in een andere pijnlijke situatie. Ik kan me daarom voorstellen dat de kinderen het een alleszins redelijk verzoek vinden.

  4. M. Driessen schrijft

    Volgens mij is het nog steeds het ouderlijk huis van de kinderen en dat blijft het. Wat zou ik blij zijn als mijn kinderen eens onaangekondigd in mijn huis zouden staan! Het zijn niet de kinderen van de vrouw, maar de vader vindt dat de kinderen te allen tijden welkom zijn en daar heeft hij groot gelijk in. Ze moeten hun moeder al missen. Laat ze maar lekker komen en mevrouw trekt na het douchen een badjas aan!

  5. Dicky schrijft

    Als ik naar mijn vader ga bel ik eerst altijd even op. Het gaat er om dat ik eerst 20 km moet rijden. Het zal zonde zijn om daarna mijn vader niet thuis te weten.

  6. Catharina schrijft

    Volwassen of kinderen? Kinderen mogen vrijelijk thuis komen en binnen lopen. Volwassenen die zelf een huis hebben mogen dat niet. Fijne vent die man die de belangen van zijn vrouw ondergeschikt maakt aan derden.



Sommige HTML is toegestaan