Spring naar inhoud


Een onwelkome huisgenoot

Beste Beatrijs,

Ik woon sinds een jaar samen met mijn vriend. Hij heeft een zoon van 40 jaar, die bijna dagelijks binnen komt wippen en soms uren blijft zitten. Hij heeft de sleutel van het huis. Hij is er ook vaak als we dagje weg gaan of met vakantie zijn. Zonder even een belletje of het wel uitkomt komt hij binnen, terwijl we net zitten te eten. Ook als zijn vader er een dagje niet is, staat ie ’s morgens op de stoep. Tot vervelens toe. Ik heb er met hem over proberen te praten, maar dit is geëindigd in een hoop geschreeuw, waarbij hij zei dat als zijn vader er niet is, hij bepaalt wat hij in het huis doet. Ik probeer hem nu zoveel mogelijk te ontwijken, maar word er steeds nerveuzer van. Ik voel me steeds meer ontheemd in wat toch ook mijn thuis zou moeten zijn. Zijn vader durft de confrontatie niet aan. Hoe los ik dit behoorlijk op?

Ons huis, zijn huis

Beste Ons huis, zijn huis,

U kunt dit niet oplossen zonder de steun van uw vriend. Blijkbaar hebben vader en zoon zo’n soort relatie dat de zoon het huis van zijn vader beschouwt als van hemzelf. De zoon zal er wel in opgegroeid zijn, hij heeft een sleutel, kan naar believen binnenlopen en zo lang blijven zitten als hij wil.

U bent zijn moeder niet, dus het is begrijpelijk dat u daar moeite mee hebt. Maar u kunt er niet op eigen houtje een eind aan maken. De enige die dat kan is de vader. Vertel hem dat u er genoeg van hebt om min of meer met z’n drieën te wonen. Oefen druk op uw vriend uit om tegen zijn zoon te zeggen dat het afgelopen moet zijn met rondhangen in zijn ouderlijk huis, dat hij altijd langs kan komen, maar moet aanbellen en liever nog eerst opbellen en vragen of het uitkomt. Als uw vriend daar om wat voor reden dan ook geen zin in heeft of dat niet durft, betekent dat dat hij de (veertigjarige) relatie met zijn zoon belangrijker vindt dan de (veel kortere) relatie met u. Misschien had u daar rekening mee moeten houden, voordat u bij uw vriend introk. De situatie lijkt betrekkelijk onwrikbaar. U kunt zichzelf redden door om te kijken naar een andere woning en uw relatie terug te brengen naar lat-niveau.

Artikelen in Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan