Spring naar inhoud


Onwelkome uitnodiging

Beste Beatrijs,

Onze ex-schoondochter had na haar scheiding van onze zoon twee jaar geleden al vrij snel een nieuwe vriend gevonden. Samen met onze zoon kreeg ze twee kinderen, die nu 12 jaar en 7 jaar oud zijn. Wij zien de kleinkinderen regelmatig en ze logeren ook af en toe bij ons. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee. Nu gaat zij trouwen met haar nieuwe vriend en ze heeft ons uitgenodigd voor het huwelijksfeest. Mijn man en ik hebben daar moeite mee, omdat het niet loyaal voelt tegenover onze zoon. Als wij zouden gaan, zou het omwille van de kleinkinderen zijn. Eigenlijk voelen we er niet voor, maar we willen onze ex-schoondochter niet voor het hoofd stoten. Hoe lossen wij dit netjes op?

Onwillige bruiloftsgasten

Beste Onwillige bruiloftsgasten,

U hebt blijkbaar een goede relatie met uw ex-schoondochter. Dat is in ieder geval iets om u over te verheugen. Hoewel u op goede voet met haar verkeert, hebt u begrijpelijk geen behoefte aan de rol van bruiloftsgast op haar tweede huwelijk. Zo intiem en ‘geen wolkje aan de lucht’ is uw verhouding nou ook weer niet. Het is voor naaste betrokkenen altijd moeilijk feestvieren op de ruïnes van een gebroken huwelijk. Dus moet u afzeggen. Als u echt een hartelijke verhouding met uw ex-schoondochter hebt, kunt u haar opbellen en zeggen: ‘Heel aardig van je om ons uit te nodigen, maar we excuseren ons, omdat we het te pijnlijk vinden ten opzichte van onze zoon.’ Als u hier liever niet over wilt bellen, kunt u een vriendelijk afzeggingsbriefje of -mailtje schrijven met gelukwensen en de mededeling dat u helaas verhinderd bent op die dag. Natuurlijk begrijpt het bruidspaar dat. De uitnodiging is waarschijnlijk toch al meer een gebaar van welwillendheid dan dat ze verwachten dat u er gehoor aan geeft. U hoeft zich verder ook niet verplicht te voelen een cadeau te sturen.

Artikelen in Bruiloft, Exen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Hypla Lovers schrijft

    Beste Beatrijs,
    ik moet zeggen wel moeite te hebben met je suggestie “We zijn verhinderd.” Hoe je het ook wendt of keert, het komt aan op liegen. Liever honderd keer de volle waarheid, dan een keer gelogen.

    Met vriendelijke groet,
    Hypla

  2. M. schrijft

    Tja, “Het is voor ons niet mogelijk aanwezig te zijn omdat het ons belachelijk aandoet bij een gelegenheid aanwezig te zijn waar je je oude paar schoonouders inruilt voor een nieuwe”, bekt gewoon niet zo lekker…De oude schoondochter zit waarschijnlijk ook helemaal niet te wachten op de aanwezigheid van de ouders van haar ex-man bij de ceremonie van wat deze keer wél een fijn huwelijk moet worden. Maar omdat het familie krijgen ze een uitnodiging, zo werkt dat nu eenmaal. U kunt dit zien als liegen, maar ik zie het als een fijne manier om A: De schoonouders nog eens te laten merken dat ze tot de familiekring behoren. B: De keuze te leggen bij de partij die het het meest gracieus onderuit kan komen. C: De loyaliteitskwestie te leggen bij de partij waar die hoort. Beste Hypla, er zijn meer kleuren dan zwart en wit, in het grijze gebied laat men anderen in hun waarde zonder daartoe waarde te moeten inleveren.

  3. Alberta schrijft

    Ik vind ‘de waarheid’ of ‘eerlijkheid’ vaak overschat en bovendien subjectief. Het is meestal beter te kiezen voor tact. Met tactvol en diplomatiek zijn kwets je niemand, zoals eerlijkheid dat wel kan doen.



Sommige HTML is toegestaan