Spring naar inhoud


Bij vrienden naar de wc

Beste Beatrijs,

Een studievriend die op loopafstand woont heeft de gewoonte om bij ons naar de wc te gaan voor de grote boodschap. Niet alleen na het avondeten als hij met ons heeft meegegeten, maar ook als hij even langskomt voor een kopje thee of als hij na het sporten komt uitblazen omdat we op de route wonen. Het maakt niet uit of hij hier een kwartier, een uur of een hele avond zit.

Soms duikt hij zelfs meteen na binnenkomst de wc in. Of hij gaat eerst nog even uitgebreid naar de wc alvorens hij naar huis gaat. Zijn poep-odeur neemt hij dan mee de woonkamer in. Zelf ga ik liever niet bij een ander uitgebreid op de wc zitten en ik vind het hele gebeuren dan ook behoorlijk storend. Hij kan toch ook even wachten tot hij thuis is? Bestaat hier etiquette voor of ben ik een aansteller om hier moeilijk over te doen?

Altijd raak

Beste Altijd raak,

Als er één cliché bestaat dat nooit van z’n leven letterlijk mag worden genomen, dan is het wel de hartelijke verwelkoming aan bezoekers: ‘Kom binnen en doe of je thuis bent.’ In werkelijkheid wil niemand dat bezoekers zich gedragen alsof ze thuis zijn en bijvoorbeeld onuitgenodigd boterhammetjes voor zichzelf gaan smeren, kasten openrukken op zoek naar een rol plakband of zich meester maken van de afstandsbediening voor een rondje zappen. Langdurig wc-bezoek valt ook onder de categorie privégedrag dat beter tot het eigen huis beperkt kan blijven. Logés uitgezonderd geldt het als ongepast om bij vrienden uitgebreid je darmen te gaan legen. Het kan een keertje gebeuren als iemand door hoge nood wordt overvallen, maar wie er in het dagelijkse leven een gewoonte van maakt, promoveert zichzelf ongevraagd van passant tot huisgenoot.

Hij is een goede vriend van u, schrijft u. Hij komt vaak langs. Aarzel niet om hem hierover aan te spreken! Zeg tegen hem dat het u is opgevallen dat …, dat u dat eigenlijk niet zo prettig vindt, en vraag vriendelijk of hij zijn privébesognes voortaan in zijn eigen huis wil uitvoeren.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ingrid schrijft

    Iemand die zo vaak – en dringend – op zo veel verschillende tijdstippen een grote boodschap moet doen, lijdt hoogstwaarschijnlijk aan een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa (maar durft dat niet te zeggen?) Wellicht kunt u dat eerst even nagaan bij uw vriend. Wellicht lucht hem dat ook al op :).
    En als dat zo is, dan zal hij u expliciet dankbaar zijn voor de geboden gelegenheid, zoals ook andere patienten hun vrienden voor zulke ’tussenstappen’ innig dankbaar zijn.
    Maar dan moet ie wel een eigen luchtverfrissertje meenemen.
    Is ie niet ziek, dan raad ik toch artsenbezoek aan….Sommige HTML is toegestaan