Spring naar inhoud


Vrienden vinden huis te netjes

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn beiden netjes en opruimerig. Mijn man houdt van klussen en ik werk als woningstyliste. U kunt zich misschien voorstellen dat wij in een fris, verzorgd en opgeruimd huis wonen. Onze woning is beslist niet koud of sfeerloos. Het is kleurrijk, er liggen tijdschriften, boeken en cd’s. Er hangen mooie schilderijen aan de muur. Onze meubels zijn een mengelmoes van modern en antiek, maar het is inderdaad wél heel netjes. Mijn man en ik voelen ons daar allebei prettig bij. Toch hebben wij een probleempje: het vaak negatieve commentaar van vrienden en kennissen op ons verzorgde interieur. Het zou bij ons ‘veel te steriel’ zijn. Er zou bij ons niet worden ‘geleefd’. Men zegt het ‘benauwd’ te krijgen in zo’n super opgeruimd huis. Er heeft laatst zelfs iemand aan me gevraagd of ik soms een poetsobsessie had. Ik vond dit nogal kwetsend.

Meestal denken mijn man en ik: ‘Ach, laat ze maar kletsen, ze zijn zeker jaloers.’ Maar soms zouden wij toch wel graag even van ons af willen bijten. Het is vervelend als je alles gezellig hebt gemaakt met verse bloemen en een mooi gedekte tafel en mensen reageren dan met zulk negatief commentaar. Zelf laten wij ons nooit uit over andermans (soms onverzorgde) huis. Het gaat ons om de vriendschap en helemaal niet om een wel of niet opgeruimde woning! Kunt u een geestige, maar niet kwetsende opmerking verzinnen waarbij wij deze negatieve reacties op beleefde, maar afdoende wijze kunnen pareren?

Spic en span

Beste Spic en span,

Uw vrienden en kennissen bekritiseren uw interieur. Dat zouden ze niet moeten doen. Ze denken dat ze hiermee weg kunnen komen, omdat uw huis er zo aantrekkelijk uitziet. Als uw huis op een zwijnenstal leek, zouden ze rechtstreekse kritiek tegenover u wel uit hun hoofd laten. Het schone en het goede werken soms sterker in iemands nadeel dan het lelijke en het slechte, zoals mooie vrouwen merken, wanneer zij van vriendinnen te horen krijgen: ‘Ach, waar zeur je over, jij bent zo mooi!’ Mensen staan onder het mom van eerlijkheid en ‘tegen je vrienden moet je alles kunnen zeggen’ maar al te snel klaar met laatdunkend commentaar op een situatie of eigenschap die overduidelijk een compliment verdient. Inderdaad, vaak een vorm van afgunst. Hoe kunt u zich er tegen te weer stellen? Probeer het eens met ironische zelfbeschuldiging: ‘Het spijt me vreselijk dat ons interieur je zo tegenstaat. Laten we in het vervolg liever bij jou spreken, als je je bij ons zo unheimisch voelt.’

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. maaike schrijft

    ja wat onaardig ik heb dat ook eens te horen gekregen van een oude punker die op bezoek kwam. Ik vind het wel grappig want de boodschap ermee kan ook zijn; wat besteed je veel aandacht aan je huis wat opgeruimd wat netjes. Terwijl mijn huis zo leeg en rustig is omdat ik er juist geen donder aan doe want andere prioriteiten momenteel en geen voor over geld om het gezelliger te maken of de creativiteit ervoor.
    Ik heb toen wel wat verbolgen gedacht wat moet ik doen om je op je gemak te stellen een vuilniszak leegkiepen op de vloer, lieve schat? Het ligt aan die mensen die besteden er dus aandacht aan!Sommige HTML is toegestaan