Spring naar inhoud


Pottenkijkers in huis

Beste Beatrijs,

Onlangs zijn wij verhuisd naar een groot en vrij ongewoon huis. De verhuizing was een opluchting, want de verkoop van ons oude huis had heel lang geduurd. Maandenlang moesten we voor potentiële kijkers het hele huis van voor tot achter opruimen, schoonmaken en presentabel maken. U begrijpt dat we blij waren met de verkoop. Van die kijkersellende waren we af – dachten we.

In ons nieuwe huis is het gedoe tot onze verbijstering weer van voren af aan begonnen: al onze vrienden en kennissen, en zelfs wildvreemden, vinden het niet meer dan normaal om ons bijzondere huis van boven tot onderen te mogen bekijken en commentaar te geven op de ongestreken dekbedden (“Daar zou ik niet onder kunnen slapen!”), op de stapels dozen die nog niet zijn uitgepakt (“Koop toch gewoon een paar kasten erbij!”), op de cavia’s die in een rennetje in de kamer van mijn dochter lopen (“Gaat dat niet stinken?”), op de keuze van ons tegelwerk en sanitair (“Was dat nou een dure tegel?”) enzovoort.

We worden er onderhand behoorlijk kregelig van. Het zijn allemaal mensen die ons nog nooit een blik in hun eigen slaapkamer hebben gegund. Hoe lossen we dit een beetje prettig op? U begrijpt dat we wel wat beters te doen hebben dan voor het bezoek alwéér het hele huis opruimen en de dekbedden strijken. We wonen hier pas een maand, dus de grote bulk bezoekers moet nog komen.

Geen pottenkijkers graag

Beste Geen pottenkijkers,

Andermans huis bekijken vindt iedereen onweerstaanbaar, maar normaal gesproken komt het er nooit van. Een verhuizing is het enige algemeen aanvaarde excuus om deze nieuwsgierigheid ongegeneerd uit te kunnen leven. Uw bezoekers hebben helaas de belangrijkste conventie van het rondneuzen uit het oog verloren: geen kritiek. Een nieuw huis is (net als een nieuwe baby, een nieuwe auto, een nieuwe sofa) altijd mooi, fantastisch en geweldig. Weiger de stroom nieuwsgierigen de toegang tot uw huis, omdat u het voorlopig te druk hebt met op orde komen. Stel hen een house-warming party in het vooruitzicht, waar u overigens helemaal geen haast mee hoeft te maken. Over een jaar is vroeg genoeg. Nog later kan ook.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan