Spring naar inhoud


Huis van lat-vriend is vervuild

Beste Beatrijs,

Ik ben een vijftig-plus vrouw en heb een latrelatie met een hele leuke man. Er is één minpunt: zijn huis en tuin verkeren in een staat van vergaande verwaarlozing. Mijn vriend is twintig jaar geleden gescheiden, hij is in het huis blijven wonen en heeft er niets meer aan gedaan. Ik word somber van alle spinnenwebben, viezigheid, versleten meubels, chaos van kranten, boeken en andere spullen. Ik krijg rugpijn van slechte stoelen en hooikoorts van al het stof. Mijn vriend ziet het probleem niet. Hij vindt het prima als ik dingen schoonmaak, maar ik heb een drukke baan en geen puf om dit te gaan doen. Bovendien is er geen beginnen aan.

Ik erger me steeds meer aan zijn vervuilde huis en verwilderde tuin. Het onderwerp is moeilijk bespreekbaar. Als ik erover begin, zegt hij: ‘Daar gaan we weer’. Hij vindt het maar gezeur van mij. Wat te doen?

Te veel rotzooi

Beste Te veel rotzooi,

Wees blij dat u een latrelatie hebt! U draagt geen verantwoordelijkheid voor het huis van uw vriend en gelukkig hebt u altijd uw eigen huis achter de hand. De meest voor de hand liggende oplossing zou zijn om zo min mogelijk bij hem af te spreken. Laat uw vriend maar naar u toekomen. Bij u thuis bent u de baas en moet hij zich houden aan uw standaarden voor orde en netheid. Maar kennelijk heeft zijn huis toch een aantal aantrekkelijkheden, waardoor u er meer tijd doorbrengt dan strikt noodzakelijk zou zijn. Het is misschien groter dan uw eigen huis? Misschien hebt u zelf geen tuin? Hoe dit ook zij, u hóeft niet bij uw vriend te zitten, maar u doet het toch en vervolgens gaat u zich ergeren aan de onvolkomenheden ter plekke.

Besteed de werkzaamheden uit aan professionals.

Meestal zijn dergelijke problemen met geld op te lossen. Als het meubilair krakkemikkig is, kunt u uw vriend voorstellen om een nieuwe bank, nieuwe stoelen of een nieuw bed te kopen, omdat u pijn in uw rug krijgt van zijn oude troep. Een normale vriend steekt daar dan geld in, omdat het welbevinden van zijn vriendin hem ook harte gaat. Het kan zijn dat hij geen geld heeft – in dat geval biedt u hem een bijdrage in de kosten aan. Hetzelfde principe gaat op voor de staat van tuin en huis. U hebt een drukke baan en u hebt wel wat anders te doen dan schoonmaken of tuinieren. Stel uw vriend voor deze werkzaamheden uit te besteden aan professionals. Ook al laat de slechte staat van huis en tuin uw vriend koud, het feit dat u er wél moeite mee hebt zou hem moeten aansporen u (gedeeltelijk) tegemoet te komen. Verbind er desnoods een ultimatum aan: ‘Zolang het hier een zwijnenstal blijft, zet ik geen voet meer over de drempel!’

Bedenk wel dat het úw ergernis is en niet die van uw vriend. Als u gemotiveerd bent om veel tijd in het huis van uw vriend door te brengen, kunt u zich maar beter bereid tonen om (een deel van) de onderhoudskosten op u te nemen. Dat maakt uw onderhandelingspositie sterker. Als u er geen geld aan wil besteden, rest u niets anders dan u terugtrekken op uw eigen stek en afwachten of hij de moeite wil nemen naar u te komen.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan