Spring naar inhoud


Koud in huis

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik lopen steeds tegen het volgende op. Hij heeft het heel snel warm, ik heb het heel vaak koud. De thermostaat in huis staat standaard op 17 graden, een ideale temperatuur voor mijn man, maar ik vind het kil. Ons huis is vrij van hypotheek, mag ik dan een beetje meer geld uitgeven aan warmte? Gelukkig komt de zomer er aan, maar hoe komen we hier uit?

Koukleum

Beste Koukleum,

17 graden is een prima temperatuur om actief bezig te zijn: stofzuigen, dweilen of andere fysieke activiteiten, maar wie achter de computer zit, tv kijkt of een boek leest, krijgt het dan al snel koud, zelfs bij het dragen van een dikke trui. Een te lage kamertemperatuur kan vooral ’s avonds heel deprimerend zijn. Je hebt ook weer geen zin om je voortdurend in een deken of een slaapzak te hullen. Bij onenigheid over de gewenste kamertemperatuur is het meestal zo dat degene die behoefte heeft aan warmte het wint van degene die behoefte heeft aan koelte. Met andere woorden: de thermostaat gaat omhoog. Dit omdat het veel makkelijker is om langdurig in een iets te warme ruimte te verkeren (die persoon kan zich licht kleden) dan urenlang te moeten koukleumen. Daar wordt een mens chagrijnig en depressief van. Zet de thermostaat hoger en maak er desnoods ruzie over met uw man. U hebt het recht om u comfortabel te voelen in uw eigen huis.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. S. schrijft

    Mijn man was 19 C gewend, ik 24 C. We hebben erover gepraat en we hebben het langzaamaan afgebouwd. Nu is het standaard 20/21 C, afhankelijk van de kou buiten. Hier hebben we zo’n 2 jr. in totaal over gedaan.Sommige HTML is toegestaan