Spring naar inhoud


Al te hartelijk

Beste Beatrijs,

Als zestigplusser zit ik (vrouw) op een wekelijkse bridgeclub met voornamelijk leeftijdgenoten. Nu wil het geval dat een vrouw die een klein jaar lid is en met wie ik geen contact heb buiten de club, mij telkens innig omhelst als begroeting. Ik zit dan aan tafel met anderen en zij loopt langs en gaat om mijn nek hangen. Een flink aantal leden ken ik al meer dan vijftien jaar, maar niemand doet dit. Ik voel me opgelaten, want het is nu iedere week raak. Wat moet ik doen? We zijn allebei getrouwd, maar ik ga haast denken dat zij verliefd op me is, want ik ervaar dit als zeer ongewoon.

Ongewenst geknuffeld

Beste Ongewenst geknuffeld,

Het beste lijkt me om de koe bij de horens te vatten en duidelijk te zijn. Schiet deze vrouw even aan op een ander moment dan bij het begroeten en zeg op verontschuldigende toon tegen haar: ‘Je bent altijd erg enthousiast om mensen te omhelzen, maar ik zou je willen vragen om mij niet meer te knuffelen of aan te raken, want ik heb moeite met fysiek contact, sorry, ik ben geen touchy-feely persoon.’ In dit zinnetje schrijf ik expres ‘mensen’, ook al doet ze het alleen bij u, want op die manier doet u het voorkomen alsof zij het niet specifiek op u gemunt heeft, maar alsof het haar gebruikelijke manier van doen met iedereen is. Door te zwijgen over uw verliefdheidsvermoeden en haar geknuffel als uiting van algemene welwillendheid te duiden behoedt u haar voor gezichtsverlies. Ook is het goed om de schuld van uw ongemak bij uzelf te leggen en niet aan haar te wijten.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Scholen en verenigingen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Monique schrijft

    Je kan toch ook gewoon zeggen: ik hou daar niet zo van? Zodat je jezelf niet kleiner maakt dan je bent (zoals met de andere uitspraken?).Sommige HTML is toegestaan